Politika

A CNN szerint a hataloméhes politikusok között Orbán a legrosszabb

Több erőskezű vezető igyekszik kihasználni a koronavírus-járvány adta lehetőséget, hogy a veszélyhelyzetben még több hatalmat ragadjon magához, a legkirívóbb eset azonban Orbán Viktoré - fogalmaz elemzésében a CNN.

Az autoriter vezetők visszaélnek a hatalmukkal

A „túlhatalomtörvény” elfogadása kapcsán azt írják, ezzel a magyar miniszterelnök felhatalmaztatta magát arra, hogy megbüntesse a rémhír terjesztésével vádolt újságírókat. Emellett a törvény lehetetlenné teszi bármiféle választás, vagy népszavazás kiírását is, egészen addig, amíg a veszélyhelyzet tart. Emlékeztetnek arra is, a törvény elfogadása miatt több Európai Parlamenti képviselő is követelte, hogy távolítsák el a Fideszt az Európai Néppártból.

Orbán Viktor mellett az írás sorra veszi azokat a vezetőket, akik „visszaélnek” a járvánnyal. A Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte szintén vészhelyzeti kormányzást vezetett be, amely az eddiginél is nagyobb hatalmat biztosít számára. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kapcsán megjegyzik, számos kritikát kapott, amiért engedélyezte az anti-terrorista technológiák alkalmazását a járvány elleni harcban. Ez történt a CNN szerint Oroszországban is, ahol arcfelismerő rendszerekkel igyekeznek betartatni a karantént. Természetesen - teszik hozzá - Dél-Koreától Nyugat-Európáig számos ország használja a digitális technológiát a vírus megállítására, és ez számos helyen kelt félelmet az emberekben. Ez pedig a világjárvány lecsengését követő világ állapota kapcsán is fontos kérdéseket rejt magában. A demokratikusan működő országokban azonban világosan látszik, hogy a különleges intézkedésekre az extrém helyzet miatt került sor.

„Baj csak a gyenge demokratikus rendszerekkel van, amilyen Magyarország, ahol Orbán Viktor régóta szisztematikusan építi le a demokráciát, és a jelenlegi állapotot akarja új normává avatni” - fogalmazott a CNN-nek Brian Klaas, University College London oktatója.

Az írás szerint az autoriter vezetők - kihasználva a demokratikusan szerzett többségüket - visszaélnek a hatalmukkal, és a járvány segítségével addig növelik azt, amíg végül a rendeleti kormányzást bevezethetik.

„Krízishelyzetben a központosított hatalmi rendszerek tovább erősödnek, és a veszély elmúltával a hatalom nem mindig kerül vissza a választók, vagy a politika alsóbb szintjein lévőkhöz” - fogalmazott Nic Cheeseman, a Birminghami Egyetem professzora.

A világjárvány remek lehetőség a hataloméhes vezetőknek arra, hogy kiterjesszék hatalmukat - ismétli meg zárásként az írás. - Ha ehhez még hozzáadjuk, hogy olyan válsághelyzetet él át a világ, amelyet még nem nagyon láttunk, akkor nem lehet kétségünk: a koronavírus a demokráciát veszélyezteti leginkább, és mindazokat, akik hisznek benne.