Politika

Jobbik: „ez egy maffiaszerű működésre épülő rendszer, amit a kormány irányít”

Napokon belül kidolgozza javaslatcsomagját a Jobbik arról, miként szigorítanák a politikusoknak adható ajándékok rendszerét - jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Szilágyi György, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezető-helyettese.

„Véget kell vetni a dőzsölésnek”

A Jobbik szerint például közbeszerzésen induló cégek vezetői semmilyen ajándékot nem adhatnának politikusoknak, mert azok ugyan magánemberként fogadják el azokat, de utána hivatali minőségükben döntenek arról, hogy milyen megbízásokat adnak az adott cégnek.

„Véget kell vetni ennek a dőzsölésnek, mert Magyarország ebbe előbb-utóbb bele fog pusztulni” - jelentette ki a kölcsönös szívességeken alapuló rendszer törvénytelenségét és erkölcsi vitathatóságát hangsúlyozva.

Példaként a miniszterelnök oroszországi labdarúgó VB-re és a MOL Vidi bulgáriai meccsére tett magánrepülős útját, valamint a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának jacht-nyaralását említette.

Szavai szerint korábban azt gondolták, hogy ez csak egy urambátyám rendszer, „de mára már látjuk, hogy ez egy maffiaszerű működésre épülő rendszer, amit a kormány irányít”, az uniós és a hazai költségvetési források megcsapolása érdekében.