Politika

Lakásról lakásra becsöngetve készül a Kubatov-lista Kaposváron is

Pénteken, délután a kaposvári ellenzéki összefogás szimpatizánsainak sikerült lefényképezniük az úgynevezett Kubatov-lista egy oldalát. A KPSVR.hu szerkesztőségéhez Horváth Ákos Ervin, az ellenzék által támogatott, független polgármesterjelölt juttatta el a Kubatov-listát, melynek oldalai vonalkóddal vannak ellátva. Az ellenzéki polgármesterjelölt elmondta, hogy nevek vannak felsorolva, lakcímmel és a legtöbbjük mellett telefonszámmal - írja a kaposvári portál.

Látható, hogy a fideszes aktivistáknak karikába írt betűkódokat és számokat kellett beikszelnie a következő kategóriákban: T (támogat), E (elutasít), B (bizonytalan), N (nincs otthon), R (rossz cím), G (egyéb), M (mozgássérült), H (elhunyt), K (elköltözött). Az aktivistákat arra figyelmeztetik: a feldolgozás érdekében csak vastag filccel jelöljön, más megjegyzés hozzáfűzése tilos.

Horváth Ákos Ervin független polgármesterjelölt elmondta, hogy az aktivista szisztematikusan járta a lakásokat, ami feltűnt a lakóknak, akik kérdőre vonták, és lefényképezték a nála lévő íveket, melyet elküldtek a polgármesterjelöltnek. Horváth Ákos tájékoztatta a kpsvr.hu-t, hogy az ügyben haladéktalanul feljelentést tesznek a rendőrségen.

A Fidesz a listából hiányzók alapján nyilvántarthatja az ellenzéki állampolgárokat is. A lista segítségével kopogtatják végig a lakásokat, s a szavazás napján azokat a kaposváriakat, akik bevallásuk alapján potenciális Fidesz szimpatizánsok, de még nem mentek el voksolni, mozgósítani tudják.

A választói adatbázist a Fidesz hozta létre a 2000-es években, névadója a közbeszédben Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató, akinek a feltételezések szerint meghatározó szerepe lehetett annak kialakításában. A lista léte nem vitatott, a Fidesz szerint legális adatbázisról van szó. A lista tartalmának és építésének jogszerűsége azonban vitatott. A bírálók szerint ugyanis nem csak a pártot támogatók, az adatgyűjtésbe beleegyezettek adatait tartalmazza, ezen kívül a néven és elérhetőségi adatokon kívül egyes esetekben olyan információkat is tartalmaz, mint a pártszimpátia, a szavazási hajlandóság, kapcsolattartási adatok.

2010-ben háromperces hangfelvételt tett közzé egy hírportál, amelyen állításuk szerint Kubatov Gábor, a Fidesz ekkori kampányfőnöke hangja hallható. A felvételt állítólag Somogy megyében, Balatonszárszón készítették, a fideszes fiataloknak szóló felkészítésen. A felvételen arról esik szó, hogy a Fidesz kampányának támogatására lista készült, amely a pécsi körzet választóinak személyes adatait rögzíti egy újfajta, nehezen hozzáférhető informatikai rendszerben. A hangfelvétel szerint 36 500 pécsi szavazónak tudták az életkorát, telefonszámát, e-mail címét, politikai véleményét és pártszimpátiáját.

2018-ban egy tévécsatornán tettek közzé dokumentumrészletet, mely Sopronban és környékén olyan embereket listázott, akik sok emberrel állnak kapcsolatban, vagy pártpolitikai szimpátia szempontból vélhetően meggyőzhetők. Így a listán a név és kapcsolattartási adatok mellett esetenként feltüntették, hogy az illető milyen eséllyel nyerhető meg „suttogó támogatásra”, munkája során kire hathat (pl. idősek otthonában dolgozó az idősekre, pap a hívekre stb.).