Politika

„A kormányfő gyáván bujdokol, a fideszesek falaznak neki”

Az OLAF-jelentésről és a veje érintettségéről akarta kérdezni Orbán Viktort az MSZP, a Jobbik és az LMP is, a miniszterelnök azonban nem ment el az ülésre. A Fidesz frakcióvezetője szerint éppen „nemzeti érdekeket képvisel”...

 

Tiborcz ügye elől is elmenekült

Nagyot csalódhatott az ellenzék, amely parázs vitára készült a miniszterelnök vejét érintő OLAF-jelentéssel kapcsolatban. A hétfői parlamenti ülésen ugyanis hiába hozta elő ezt a témát sorrendben az MSZP, a Jobbik és az LMP is, Orbán Viktor nem ment el az ülésre, a fideszesek pedig - egy kivétellel - nem igazán reagáltak a dologra.

Nem újdonság, hogy a Fidesz inkább elkerüli a vitát Tiborcz István ügyéről: Orbán Viktor évértékelője előtt is hiába kérdezték erről a fideszeseket, egyedül Deutsch Tamás mondott néhány szót az egyik hírportálnak. Hasonló volt a forgatókönyv a parlamentben is.

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető kezdte a sort, és megjegyezte, hogy egy szervezett bűnözői csoportot leplezett le az OLAF, és Orbán Viktor családja is érintett.

Tóth gyávasággal vádolta Orbánt , aki az 1300 migráns betelepítése után Tiborcz ügye elől is - szerinte - elmenekült. Tóth üzenetét ugyanakkor gyengítette, hogy teljesen üres padsorok között mondta ezt el, mögötte egyetlen MSZP-s képviselő sem ült. Vagyis a szocialisták Orbánhoz hasonlóan szintén nem mentek be a parlamentbe. Tóth ezt azzal indokolta, hogy épp a választókkal találkoznak, elindult ugyanis az ajánlásgyűjtés.

A jobbikos Szilágyi György és az LMP-s Szél Bernadett ezt követően szintén az OLAF-ügyet hozta elő. Szilágyi az utóbbi idők „legsúlyosabb belpolitikai válságának” nevezte az ügyet, amely szerint a szervezett bűnözésben elkövetett csalás gyanúját veti fel. A képviselő szerint érthetetlen, hogyan történhet meg, hogy a kormányfő „gyáván bujdokol, a fideszesek falaznak, a médiája pedig hallgat”.

Szilágyi szerint az ügyészség képtelen a csalásokat feltárni, és emlékeztetett arra, hogy Lázár János miniszter - a saját bevallása szerint - együtt találta ki a lámpacserés beruházást a kormányfő vejével. Szél kevesebbet foglalkozott a Tiborcz-üggyel, de ő is megemlítette, hogy szerinte Orbán gyávaságból nincs jelen.

Polt Péter sem ment el az ülésre

Később az azonnali kérdések órájában Tóth Bertalan Polt Péter legfőbb ügyészt próbálta kérdezni arról, hogy „mi kell ahhoz, hogy az ügyészség lépjen az Elios-ügyben”. Polt azonban a helyettesét küldte.

Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese azt mondta, hogy az OLAF kizárólag az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, a büntetőjogi felelősség kérdéseivel nem foglalkozik. A szervezet a vizsgálata végén ajánlással élhet az adott nemzeti hatóság felé - tette hozzá.

Azt mondta, hogy a magyar ügyészség ilyenkor minden esetben elrendeli a nyomozást. Az említett ügyben a Pest Megyei Főügyészség januárban rendelte el a nyomozást, ami jelenleg is folyamatban van.