Politika

Karácsony Gergely: Budapestet vágóhídra akarja küldeni az Orbán-kormány

„Miután ma a miniszterelnök és a pénzügyi államtitkár is Budapest költségvetési helyzetéről értekezett, kénytelen vagyok némi pontosítással élni, hogy a fővárosról csúsztatások, és konkrét hazugságok helyett tényszerűen beszéljünk. Lehet, kicsit hosszabb lesz a szokottnál” - így kezdi Facebookon közzétett posztját Budapest főpolgármestere.

Orbán meg akarja büntetni az ellenzéki önkormányzatokat

Karácsony Gergely szerint a kormányok „előszeretettel tekintek úgy Budapestre, mint afféle fejőstehénre. Sikerült is ezt a fejőstehenet az elmúlt években csontsoványra éheztetni. De vágóhídra most először akarják küldeni” - írja.

A főpolgármester szerint 30 év óta először fordul elő, hogy a főváros az államkassza nettó befizetőjévé válik. 

„Ezt, hogy a város finanszírozza az államot, nyugodtan nevezhetjük Budapest-adónak. Minden egyes budapestinek körülbelül 20 ezer forintjába kerül évente.”

Szerinte az egyik érv az úgynevezett Budapest-adó mellett a koronavírusjárvány, a másik, hogy Budapestnek szolidárisnak kell lennie. „Ezt magam is így gondolom, sokszor beszéltem is arról, hogy Budapest, mint a nemzet fővárosa, nem lehet önző. És Budapest nagyon szolidáris város. Ezért lehet az, hogy minden itt megtermelt 100 forintból 97-et elvon az állam más célokra. 100-ból 97-et. Az itt megtermelt értékeknek mindössze 2,7 százalékáról dönthetünk mi budapestiek. Ez az arány Berlinben több mint 22 százalék, Bécsben több mint 15, Varsóban, Prágában is közel 8 százalék. A régióban is Budapest a sereghajtó: vagyis itt von el a kormány a legtöbbet abból, amit a fővárosban élők megtermelnek. Budapest tehát igenis szolidáris város, csakhogy most, a járvány és a nyomában érkező gazdasági-szociális válság miatt itt az ideje, hogy ne csak Budapest legyen szolidáris, de Budapesttel és a budapestiekkel is szolidárisak legyünk”.

Karácsony Budapest büntetése, az önkormányzatok sarcolása mögött nem lát mást, mint hatalmi szándékot. „Az ellenzéki önkormányzatok büntetését, a választói akarat felülírásának kísérletét, általában az önkormányzatok kiszolgáltatottságának növelését. Azt, hogy a „kézből etetés” szándékának megfelelően ne a polgárok igényei, szükségletei, hanem a polgármesterek pártállása legyen a támogatás elsődleges szempontja” - írja.