Média

„Welcome to Burlesque!” - magyar szépségek az erotikus cirkusz világában

Vörös szaténfűző szorítja a karcsú, feltűnő lányok derekát, a feszes combokat pedig csipke harisnyatartó fonja körbe. Élénk rúzs gyöngyözik a vastag ajkakon, pofátlanul merészek a sűrű, pazar pillák, ahogyan kipillantanak a csipkefejfedők árnyékából. 80 centi hosszú hajzuhatagok villannak fel és világítják meg a félhomályt, boa koszorú hullámzik a keskeny csípőkön, csillámló, súlyos nyakékek csörrennek fel, sejtelmesen szakítják meg a csendet. Arany és gyémánthatású kövekkel szikrázó magas sarkú lábbelik kecsesen, halkan, egyforma, tompa koppanással érintik a színpadot. Két rúdtáncos forrón, szenvedélyesen fonódik össze egy különleges produkció alatt.  Félhomály és visszafogott fények világítják a túlfűtött előadást, XX. századi Amerika illata a parfümös levegőben, de a mozdulatok provokatívak, számtalanszor akrobatikusak, egyben lenyűgözően elegánsak.  A hangulat egyedi, varázslatos, feltűnő, figyelemfelkeltő, huncutul súrolja az erotikusság határát. Egy csodálatos, ámulatba ejtő színdarab, amiben a szereplőkkel együtt álmodunk…

Mi is történik? Hol is vagyunk? Burleszk. Pontosabban Burleszk show tánc. Ha a csinos lányok alá még széket is teszünk: Burleszk akrobatikus széktánc. Ha még öt méteres rúdunk is van: duo poledance, s mindehhez tegyük még hozzá Golden Pyramidot: duo akrobatic.

- Háromévesen, úszással kezdtem, de anyu nem akart kismellű, nagyhátú lányt, így hatévesen zongorázással folytattam - mosolyog kedvesen Anna Dallas (Anna), a csapat oszlopos tagja. - Költözés miatt nem tudtam folytatni, így ritmikus sportgimnasztikával és szertornával kezdtem el foglalkozni, tizenöt éves koromig. Iskolaváltás miatt ezt abba kellett hagynom, belekóstoltam a fitness világába. Mivel nagyon szegények voltunk, tizennyolc évesen az akkori Hully-Gully diszkóban dolgoztam. Majd egy menedzser felfedezett és kivitt Belgiumba a Reeves club diszkóba, egy showtánc helyre. Tony Mckenzie volt a főnököm. Dolgoztam Chicoval, az énekessel, aki akkor ott táncos volt és George Michael táncosaival, köztük Hugoval, aki táncol George Michael Fast Love című videoklipjében. Dolgoztam a belga Technotronic együttessel. A bárnak vendége volt Jean- Claude Van Damme és a monacói herceg is. Közvetlen tanúja voltam annak a nemzetközi botránynak is, ami a bárból indult, következménye pedig a herceg válása lett Stefanitól. Revü, burleszk és rúdtánc fellépéseim voltak Belgiumban, Kanadában, Mexikóban, Görögországban, Ausztriában, Németországban, Olaszországban. Pilate’s, zumba, TRX, total functional training edző is vagyok, görög Graft Hellasban diplomáztam és dolgoztam.  Közben a Tessera Greece-ben voltak fellépéseim, egy erotikus színházban. Budai Lászlót egy közös ismerős által ismertem meg, ő éppen partnert keresett produkciójához, de együttműködésünk nem jött össze. Régi gyerekkori álmom volt a cirkusz. Amikor Laci felhívott, nagyon megörültem, mert ez egy teljesen új jellegű előadás… erotikus cirkusz, ami hozzám közel áll, így a tánckoreográfiákat én raktam össze és nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen tehetséges, vidám csapat tagja lehetek.

Budai László (Laci, Golden Pyramid) a csapat legkomolyabb artista múltra visszatekintő tagja. 9 éves korában kezdte sportpályafutását, tulajdonképpen titokban, hiszen szülői engedély nélkül látogatott el a tornaedzésekre. Azok közé tartozott, akiket féltettek gyermekként az esetleges balesetektől, de aki az intelmek ellenére mégis követte azt a bizonyos belső hangot. Éljen a lázadás! - vallja a csapat mind az öt tagja. Lacinak 36 éves artista múltja, és kapcsolatai vannak. Nyáron vette fel a kontaktot Maik Gartnerrel, az osztrák cirkusz igazgatójával, akivel június végén írta alá az csapat a szerződést 3 hónapos munkára. A Love cirkusz egészen újfajta kezdeményezés, ami a burleszk stílusával ízesíti erotikusabbá a hagyományos cirkuszi atmoszférát. Laci élete során számos országban lépett fel cirkuszokban, gálákon, tévéshow-kban, óceánjáró hajókon, kaszinókban, varietéken, és különböző rendezvényeken. Felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi országban gyűjthette be a tapsot a publikumtól. Az artista szakma szépsége és értéke - amelyben ő életében dolgozott (ezen belül pedig a Hand to hand- akrobatikus erőemelő szám) - az előadó átlagon felüli erején és tehetségén alapszik. Benne azonban ezeken túl van még egy dolog, ami különlegessé teszi a szakmában: ez nem más, mint az a tény, hogy Laci jelenleg 62 éves, és ebben az életkorban is képes képviselni ezeket az értékeket. László büszke arra, hogy ebben az életkorban egy ilyen műsor szereplője lehet.

Marics Krisztina (Kriszti), a formáció legfiatalabb tagja kihívásként, és megtisztelő lehetőségként éli meg, hogy részt vehet a produkcióban.

- Az Eszterházy Károly Főiskola testnevelés és magyar szakán szereztem alap, majd mesteri diplomát - magyarázza Kriszti. - Aztán a főiskolai miliőből hirtelen átcsöppentem az előadó művészet világába. Ezt Budai Lászlónak köszönhetem, akivel fél éve dolgozok együtt. Egy internetes hirdetés kapcsán találtunk egymásra, Laci artista munkatársat keresett duó produkciójába. Jelentkeztem, elmentem a próbára, és sikerült megfelelnem. Ez csodás fordulatot hozott az életemben. Sokat tanultam az iskolában, de úgy érzem, az igazi leckéket az élet tartogatja. Nagy álmom teljesül azzal, hogy cirkuszban léphetek fel. A felkészülés azonban megmérettetés is, hiszen erőt próbáló gyakorlások, és kemény szervezőmunka áll a háttérben. Nem elég a lelkesedés, kitartás is kell, hiszen olykor izom- és ízületfájdalomból is kijár a sok edzés és próba miatt. Rengeteget tanulok Lacitól és Annától, és nagyon büszke vagyok arra, hogy mindkettőjükkel duó számot adhatok elő a cirkuszban. Külön örömmel tölt el az is, hogy kedves iker-ismerőseimmel, Sándor Angival és Sztellával dolgozhatok, akiket annak idején az Országos Ikertalálkozó kapcsán ismertem meg. Tényleg kivételes, hogy egy ilyen jó csapat kovácsolódott, hiszen, ha előbukkanna a Jótündér, akkor sem tudnék kedvemre valóbbat kívánni! Na, jó, talán annyit, hogy az én ikertesóm, Andi is a társulattal tartson.

Ez talán majd a következő szezonban megvalósulhat, hiszen a cirkusz előreláthatólag folytatódni fog, a tánckar pedig bővülni. - Így Angi és Sztella mellett két másik egyforma lány is táncolna a balett előadásokon - teszi hozzá Kriszti.

- Huszonkét éve hegedülünk - mosolyog Sándor Angelika (Angi) ikertestvérére. Zavarba ejtően egyforma az arcuk, hasonlóak a gesztusaik. - A művészet mindig is fontos része volt az életünknek.

- Igen! - vág közbe lelkesen Sándor Esztella (Sztella). - Zenés családban nőttünk fel, apai oldalon a dédnagypapánk hegedű prímás volt, anyai oldalon pedig nagypapánk szinte minden hangszert meg tudott szólaltatni, játszott trombitán, tangóharmonikán, citerán, furulyán, az akkori „Röpülj páva!” műsorban is fellépett. A hangszereken maga tanult meg játszani, nem voltak tanárai.

- Mi már sokkal szerencsésebbek vagyunk - szakítja félbe ikertestvérét Angi. - Az igaz, hogy zongorázni szerettünk volna tanulni, de a kezünk nem ért át egy oktávnyi billentyűrészt, így döntöttünk a hegedű mellett. Így legalább tudtuk a hangszert magunkkal hordozgatni — nevetnek egymásra, majd Angi folytatja. - Komolyzenét tanultunk, még Salgótarjánban, ahol születtünk. A helyi zeneiskola szimfonikus zenekarának lelkes tagjai voltunk. Zenei tagozaton tanultunk, a hegedű mellett kórusban énekeltünk, előbb balettoztunk, majd néptáncot és társastáncot tanultunk. Néhány éve magyar és külföldi slágerek sajátos feldolgozásába kezdtünk hegedűvel. Többnyire két szólamban játszunk, a szólamokat általában közösen komponáljuk az adott ismert dallamhoz. Ez nagyon izgalmas és egy különleges hangzást ad a slágereknek. Játszunk Cserháti Zsuzsától, Kovács Katitól, Máté Pétertől, Ennio Morriconetól, a repertoárunk része Nino Rota Godfather-je, Alan Silvestri Forrest Gump-ja, Yann Tiersen  Amelie-je, Coldplay Viva la vida-ja, Beatles, Dirty Dancing, Abba… körülbelül ötven külföldi és hazai sláger.

- A zene mellett egyébként én festészettel is foglalkozom - szól közbe Sztella. - Számos akvarell és akrill festményt készítettem. Ezek modern stílusú, exkluzív, egyedi alkotások, merész színekkel, pozitív hatású képek, spirituális tartalommal. A szeretet érzése, az összetartozás és Isten a legfőbb „motorja” a festményeknek. Fontosnak tartom, hogy ha valaki csak rájuk pillant, elgondolkodjon, többet lásson, mint egy papírt és rájuk rajzolt színeket.

- Egyébként amióta megszülettünk, alkotunk - neveti el magát Angi. - Még kisgyermekek voltunk, amikor regényeket kezdtünk írni, öt éve adtunk ki egy verses kötetet, amit az Országos Széchenyi Könyvtár is bejegyzett könyvei közé.

- Krisztit az Országos Ikertalálkozón ismertük meg - veszi át a szót testvérétől Sztella. - Ő is az ikertestvérével és mi is, Angival egy ikerszépségversenyen indultunk. Kriszti szólt, hogy Ausztriában egy erotikus cirkuszba keresnek művészeket. Nagyon megörültünk. Hatalmas lehetőséget és komoly kihívást is kaptunk egyben: táncos és hegedűs megmérettetést.

- Annak ellenére, hogy az elején azt sem tudtuk, mi az, hogy burleszk - jegyzi meg nevetve Angi.

- Anna előadói tapasztalatának sokat köszönhetünk - mondja Sztella. - Ő egy igazi profi, ő találta ki, és tanította be a balett koreográfiákat és közben meg is szeretette velünk. Hatalmas megtiszteltetésnek, egy megvalósult álomnak érezzük, hogy olyan tapasztalt művészekkel, mint Anna, Laci, és Kriszti, dolgozhatunk együtt. Ezért nem győzünk hálát adni - mosolyognak össze az ikrek, akik saját szerzeményüket is készülnek elhegedülni, amelyet a nizzai események ihlettek, ami egy érzelmi feszültségpárbaj, zaklatott szenvedélyharc az újrakezdésről és az élni akarásról, elvont és művészi stílusban, s mindezt egy híres, magyar prímás hegedűivel.

Hogy ez miként fér meg a burleszk bohém, ledér, pazar világával, erotikus túlfűtöttségével?  Maradjon meglepetés a nézők számára.

A csapatnak szeptember 1-jén az osztrák CIRQUE EROTIQUE de l’ Amour-ban lesz premier előadása, három hónapig biztosan színesítik majd a világhírű cirkuszdinasztia egyik tagjának, Maik Gartneer-nek cirkuszát. Örömünkre és megkönnyebbülésünkre azonban ismert belvárosi szórakozóhelyek már felfigyeltek rájuk, így a burleszk bohém kavalkádját és szenvedélyes érzésvilágát itthon is megosztják velünk, hogy hirtelen megrészegülhessünk és szerelembe eshessünk magunk is a nem éppen visszafogott, de igényes erotika világával.

„Welcome to Burlesque!”