Média

Puzsér Róbert durván beleszállt Nagy Feróba

A kritikus szerint az énekes zenei teljesítményének semmi köze a közelmúltban neki ítélt Kossuth-díjhoz. Kutyák királyából királyok kutyájává voált.

 

Öregségére szépen beállt a sorba

Mint ismert, idén Kossuth-díjat kapott Nagy Feró is, akit azonban Puzsér Róbert azzal vádol, hogy túlságosan belefolyt a kormány mássággal kapcsolatos vitájába. Nagy Feró a kritikára reagálva kijelentette: ha „egy senkiházi, sikertelen személy” kritizálja, az nem érdekli, ha viszont „egy igazán híres és olyan ember kérdőjelezné meg, aki letett valamit az asztalra”, azt lehet, hogy meghallgatná, és elgondolkodna azon, igaza lehet-e.

Puzsér Róbert a HírKlikken megjelent írásában ezt a hozzáállást helytelenítette. „Lám: itt tart ma az identitását vesztett csótány, a szakmunkás kölykök egykori hőse, aki azt üvöltötte a mikrofonba, hogy „hányszor mondjam, nem kell, akkor sem kell semmi, semmi nem kell, nem kell, tőled nem kell, nem kell, még a nem kell sem kell semmi, semmi nem kell, nem kell”. Ma, ha egy igazán híres ember mond valamit Nagy Ferónak, azt lehet, hogy meghallgatja. Ha azonban az, aki mondja, nem eléggé híres, akkor azt a mondást a tartalmától függetlenül elengedi a füle mellett. Ha sikeres ember szájából hangzik el, lehet, hogy odafigyel, de ha sikertelen ember adja elő, akkor az a mondás nyilván haszontalan, ugyan mi értelme meghallgatni, ha legfeljebb arra lehet jó, hogy Nagy Ferót is sikertelenné tegye. Vajon mit gondolt volna erről a Feróról az a Feró, aki pályájának kezdetén szívből megvetette a tekintélyt, szívből megvetette a Kádár-rendszer igazán sikeres és igazán híres zenészeit, akiről minden deklasszált proli elhitte, hogy ő is egy »senkiházi« közülük." - fogalmazott a kritikus, aki szerint „a Beatrice frontembere az elmúlt években módszeresen bontotta le magáról azt a képet, amiért az ország egy része valaha tisztelni tudta őt”.

„Földes László Hobo szavaival élve a kutyák királyából a királyok kutyájává vált. Nagyon is jellemző erre a nyomorult feudális autokráciára, hogy az Orbán-rendszer a legnagyobb magyar művészeknek járó díjjal nem Feró csótányságát, hanem kifejezetten a kutyaságát jutalmazta. Nagy Feró éppúgy a hűségéért kapta a Kossuth-díjat, ahogy a negyvennégy éves Kovács Ákos, és ugyanezért kapja meg hamarosan a nemzet Majkája is" - vélekedett Puzsér.