Média

Közel félmilliárdos bírságot kapott az Ékszer Tv

480 millió forint összegű bírság kiszabásáról határozott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Ékszer Tv kapcsán korábban megindult eljárás lezárásaként.

 

Az Ékszer Tv című televíziós műsor jelentős - akár 80-90% - kedvezménnyel hirdet telefonon keresztül megrendelhető ékszereket. A Gazdasági Versenyhivatal most lezárult vizsgálata szerint az adások ékszer-értékesítési gyakorlata több szempontból is tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

A műsor üzemeltetője úgynevezett agresszív kereskedelmi gyakorlatot tanúsított, amikor valótlanul azt állította, hogy a bemutatott ékszerek csak nagyon korlátozott ideig és mennyiségben állnak rendelkezésre a reklámozott, kedvező áron, abból a célból, hogy a fogyasztókat azonnali vásárlásra ösztönözze. A műsor ezeket a kedvezményes árakat egyébként - mint a vizsgálat során kiderült - fiktív, korábban sosem alkalmazott és piaci árszínvonalnak sem tekinthető alapárakhoz viszonyította. Az adás emellett az ékszerek egyes tulajdonságai kapcsán közzétett, nem bizonyított állításokkal is megtévesztette a fogyasztókat (például: „a Pápa áldásával”; „Diana hercegnő eljegyzési gyűrűje”, stb.).

Az Emporia Style Kft.-re kiszabott bírság mellett a cég olyan belső eljárásrend bevezetését vállalta a versenyhatóság felé, amellyel elkerülhetőek a jövőbeni, hasonló jogsértések, amelyek ellen a versenyhivatal továbbra is fellép a magyar fogyasztók védelmében.

Az Ékszer Tv korábban az ATV-n is látható volt, ám az ATV éppen néhány napja jelentette be, hogy a műsort leveszik a képernyőről, és helyette a Mediashop című teleshopos műsort sugározzák a továbbiakban.