Média

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 69. évében elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc díjas énekes, zenész. Balázs Fecó koronavírusban szenvedett, az utóbbi napokban már lélegeztetőgépen, mélyaltatásban tartották.

A zenész haláláról az Apostol együttes Facebook-posztjában adtak először hírt.

„Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó, Nyugodj Békében. Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled” - írták.

Balázs Fecó zenei karrierjét a Neoton tagjaként kezdte 1967-ben. Alapító tagja volt az első magyar heavy metal bandának, a Taurus XT-nek is. Nevéhez legszorosabban viszont a Korál együttes fűződik, ami a hetvenes években futott be. 1979 és 1984 között egymás után hatszor választották az év billentyűsének. 1986-ban, az együttes feloszlása után sikeres szólókarrierbe kezdett. 

Élete során együtteseivel és szólóban összesen húsz albumot adott ki, ezek közül legutóbbi a 2011-es 60 - Csak az évek múltak el… című születésnapi duettlemez volt.

Balázs számos díjat is nyert pályája során: a Liszt Ferenc- és az EMeRTon-díjakat 1998-ban kapta meg, amit a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje követett 2001-ben. 2014-ben Budavár díszpolgára lett, 2016-ban pedig Kossuth-díjat kapott. Idén Emberi Méltóságért-díjjal is jutalmazták.

Az énekes még saját lábán ment a kórházba, amikor elkezdte rosszul érezni magát. Állapota később súlyosbodott: lélegeztetőgépre került, vérplazmával kezelték. Sajnos hiába.