Bűnügy

Hamis tanúzás és ügyvédi visszaélés gyanújával őrizetbe vettek egy ügyvédet

A Szécsényi Rendőrkapitányság többrendbeli hamis tanúzás és ügyvédi visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy 44 éves férfi ellen, hamis tanúzás bűntett megalapozott gyanúja miatt további két nő és öt férfi, valamint közokirat-hamisítás bűntett miatt egy nő ellen.

Az ügyvéd jogellenesen bírta rá a sértettet vallomása visszavonására

A 44 éves férfi 2020 februárjában, Salgótarjánban, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon folyamatban lévő két büntetőeljárásban jogi képviselőként eljárva, az ügyekben szereplő személyekkel, esetenként azok hozzátartozóival egyeztetve, az ő közbenjárásukkal több személyt - egy esetben készpénz ellenében - jogellenesen rábírt arra, hogy terhelő vallomásaikat megváltoztassák. 

A 44 éves ügyvéd egy alkalommal - egy másik jogi képviselővel közösen - jogellenesen bírta rá a sértettet vallomása visszavonására, valamint a férfi egy esetben egy hamis vallomást is készített, amely alapján az egyik közjegyzői irodában hamis közokirat készült.  

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága, a Szécsényi Rendőrkapitányság, a Készenléti Rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya a Salgótarjáni Járási Ügyészség munkatársai együttműködve közös, összehangolt akcióban, 2021. március 24-én, Salgótarjánban és Karancslapujtőn összesen hét ingatlanban - közöttük két ügyvédi és egy közjegyzői irodában - tartottak kutatást. A hatóság tagjai az akció során hat személyt állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, továbbá a 44 éves ügyvédet és az egyik férfi társát őrizetbe vették. 

 A nyomozók a kutatás során az egyik férfi lakásán növényi törmeléket találtak, amelyen az elvégzett gyorsteszt kábítószerre pozitív jelzést adott. A férfival szemben kábítószer birtoklása vétség miatt is büntetőeljárást indított a hatóság.