Bűnügy

Nyolcmilliós kenőpénzt kért a felfüggesztett börtönért a magát „fedett rendőrtisztnek” hazudó szélhámos

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség azzal a férfival szemben, aki magát magas rangú, fedett rendőrtisztnek kiadva azt állította egy házi őrizetben lévő gyanúsítottnak: nyolcmillió forintért el tudja intézni, hogy felfüggesztett börtönbüntetéssel megússza a büntetőeljárást. A férfi egy másik ügy gyanúsítottjaitól is kenőpénzt kért ügyük elsikálására, miután pedig utóbbiak fizettek is neki, most együtt állhatnak bíróság elé.

2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat

A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratának adatai szerint a magát hivatásos állományú fedett nyomozónak kiadó elsőrendű vádlott 2015 februárjában azzal keresett meg egy büntetőeljárás alatt álló, házi őrizetben lévő férfit, hogy nyolcmillió forintért elintézi a házi őrizet megszüntetését, és azt, hogy a kényszerintézkedés hatálya alatt álló személy az eljárás végén felfüggesztett szabadságvesztést kaphasson.

A magát „elhárító alezredesnek” mondó vádlott azt állította, hogy kétmillió forintból másokat kell megvesztegetnie, míg a fennmaradó hatmilliót a saját „munkadíjának” nevezte. A terhelt az I. rendű vádlott felajánlását nem fogadta el, egy későbbi alkalommal azonban az álrendőr sikerrel járt, amikor egy másik büntetőügy három érintettjétől kért kenőpénzt, ügyük befolyásolása érdekében.

Ez utóbbi három ember elfogadta az ajánlatot, és a kért összegnél kevesebbet ugyan, de így is százezres nagyságrendű összeget adtak át a férfi számára, más rendőrök lefizetésének céljával. A nyomozás adatai alapján megállapítható volt, hogy az elsőrendű vádlott nem vesztegetett meg senkit, és valótlanul állította, hogy bármilyen rendőrségi vagy bírósági eljárást befolyásolni tudna, annál is inkább, mert nem hivatalos személy, sosem dolgozott a rendőrségen.

Mindezek alapján a Központi Nyomozó Főügyészség az elsőrendű vádlottat 2 rendbeli, vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedéssel, társait társtettesként, hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével vádolja. Az I. rendű vádlott által elkövetett bűncselekmények büntetési tétele - a halmazati szabályok alapján - 2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztés, bűnösségéről a Budaörsi Járásbíróság hoz majd döntést.