Bűnügy

Tucatnyi korrupt pénzügyőrt helyeztek előzetes letartóztatásba

Kedden összesen 33 embert vettek őrizetbe a röszkei határállomáson, valamennyiüket korrupcióval vádolják. A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) hónapok óta figyelte őket. Szerdán csak a csoport egyik fele állt bíróság elé, csütörtökön folytatják az eljárást.

Kedden fogták el őket egy összehangolt razziában

Bilincsben, vezetőszáron hozták a vesztegetéssel gyanúsított pénzügyőröket szerdán a szegedi bíróságra. Sorban egymás után, összesen 16 embert. Órákon át tartott a tárgyalásuk, végül a többség előzetes letartóztatásba került. Rajtuk kívül még 15 vámost vádolnak korrupcióval, valamennyien a röszkei határátkelőhelyen dolgoztak. Főként beosztott állományban, de néhányan tisztként.

Kedden fogták el őket egy összehangolt razziában. Úgy tudni, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) hónapok óta figyelte őket.

A hivatali vesztegetést a törvény szigorúan bünteti, a most lebukott vámosok akár nyolc év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Szinte napra pontosan egy éve ugyancsak Röszkén nyolc pénzügyőrt fogtak el, akiknél több ezer eurót találtak. A valaha volt legnagyobb vámosmaffiát 2015-ben buktatták le Záhonynál, az ukrán-magyar határnál, ötven főből állt. Fizetésük kétszeresét keresték meg naponta. A jól fizető csempészek vihettek mindent, cigarettát, szeszes italt, üzemanyagot, de még permetezőszert is. A módszerük egyszerű volt, a sofőr vagy az utasok az útlevélbe rakták a pénzt, amit a vámos az alsóneműjébe tett el. Volt olyan előállított, akinek a rajtaütéskor csaknem ezer euró volt a melltartójában.

A most korrupcióval vádolt pénzügyőrök tárgyalása folytatódik. Csütörtökön további 15 gyanúsított előzetes letartóztatásáról döntenek majd.