Bűnügy

Rohác borítani készül: hamarosan fény derülhet a Prisztás-gyilkosság végrehajtójára és felbujtójára

A Kúria engedélyezte, hogy kihallgassák Jozef Rohácot a Prisztás-gyilkosság ügyében - ezt a gyilkosság elkövetéséért elítélt Hatvani István ügyvédje közölte.

A Prisztás-vagyon jelentős részét H. I. kaparintotta meg

Prisztás Józsefet, az 1990-es években ismert milliárdos vállalkozót 1996-ban lőtték le az óbudai Ladik utcában. A gyilkosság már többször került bíróság elé, és jogerős ítélet született arról, hogy Prisztást egy elszámolási vita miatt Portik Tamás megbízásából ölte meg Portik akkori testőre, a „Hatyi” becenévre hallgató Hatvani István.

Portik és Hatvani a gyilkosságért 15-15 évet kapott, de Portikot ezen kívül más bűncselekményben is bűnösnek mondták ki.

Azonban az Aranykéz utcai robbantásért és Fenyő János üzletember megöléséért jogerősen életfogytiglanra ítélt Jozef Rohác a Hír Tv-nek küldött üzenetében azt állította, ő tudja, ki ölte meg Prisztást - és a gyilkos nem Hatvani.

Hatvani ügyvédje ezután per-újrafelvételi kérelmet nyújtott be, ezt azonban először elutasította a Fővárosi Ítélőtábla. A kérelem ezért a Kúriához került, ott viszont engedélyezték az ügy újranyitását. Rohác így vallomást tehet majd, ahol megnevezheti a gyilkost.

Ezzel akár a valódi felbujtó személyére is fény derülhet. A budapesti éjszakában a merénylet lehetséges megrendelőjeként többen a vendéglátásban és a lóversenysportban ismert H. I.-t emlegetik (a monogram nem Hatvani István nevét takarja), akinek érdeke fűződhetett Prisztás halálához. A kivégzett vállalkozó többmilliárdos vagyonának jelentős részét ugyanis H. kaparintotta meg.