Bűnügy

Döghús, szexuális zaklatás, kínzás, verés - már megint a legendás cigány gyerekszeretet

Több éven keresztül zaklatták és használták ki szexuálisan azokat a gyerekeket, akiknek nevelőszülőkhöz kerülve újra át kellett élniük a borzalmakat. A szülők korábban börtönbe kerültek, most a hivatásos nevelőszülőt is letartóztatta a bíróság.

„Higiéniai körülmények”

A testvéreket, négy lányt és két fiút még 2012-ben, „higiéniai körülmények miatt” emelték ki egy baranyai családból. A család egy húsz négyzetméteres házikóban élt, ahová még a háziállatok is bejártak. Az egész család egy szűkös ágyban aludt, ahol a gyerekek elmondása szerint a szörnyűségek megtörténtek. Verték, kínozták őket, szexuális tárgyként tekintettek rájuk. Nem volt mit enni, néha döghús került az asztalra.

„Sokszor kikaptunk aputól és anyutól, például, ha nem mentünk el csikket szedni. Legtöbbet a kisöcsémet kínozták, bezárták a szekrénybe, és nem kapott enni” - ezt a legnagyobb lány mondta el az igazságügyi pszichológusi szakvéleményben.

Az egyik fiú pedig részletesen beszélt a szexuális kizsákmányolásról is, amit apjától és anyjától is elszenvedett. Az apát, B. Vendelt 15, feleségét, Máriát 13 év szabadságvesztésre ítélte a Baranya Megyei Bíróság 2013-ban.

A gyerekek néhány faluval távolabbra, egy másik településre kerültek. Néhány évig viszonylagos nyugalomban élhettek, majd elölről kezdődött minden.

A zaklatások tavaly novemberig tartottak, amikor a nevelőapát, az öt­venéves O. Ferencet letartóztatásba helyezték. A legnagyobb lány erről nagynénjé­nek mesélt. „A lányokat rendszeresen takarítani küldték különböző házakhoz, a pénzt pedig elvették tőlük. Meg is verték őket, és volt, akit sze­xuálisan is zaklatott a nevelőapa” - mondta a gyerekek nagynénje.

A településen már mindenki hallott az esetről. A szomszédok szerint a gyerekeket az utánuk járó támogatás miatt fogadták be, azt többször látták, hogy nem bánnak velük szépen, de a szexuális zaklatást nem tudják elképzelni a nevelőapáról. O. Ferencet a Pécsi Járásbíróság letartóztatta tizenkettedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntette és négyrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette alapos gyanúja miatt.