Bűnügy

Másodfokon tizennyolc év fegyházat kapott a borsodnádasdi gyilkos, Bialkó Roland

Tizennyolc év fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön, másodfokon azt a fiatal férfit, aki 2017 szeptemberében Borsodnádasdon vízgyűjtő aknába dobta eszméletlen lányismerősét, aki emiatt vízbe fulladt - közölte a táblabíróság.

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel...

A közlemény szerint Bialkó Rolandot aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek az ítélőtábla. Felidézték: az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék márciusban a férfit gondatlanságból elkövetett emberölés miatt négy év fogházbüntetésre ítélte, de az ügyészség a gondatlan emberölés minősítésének megállapítása miatt és a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezett.

A Miskolci Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott 2017 szeptemberében egy baráti összejövetelen vett részt, a Borsodnádasd melletti tónál, ahol alkoholt fogyasztott és „herbált” szívott. A vele baráti viszonyban lévő sértettel este egy erdei ösvénynél találkozott, majd összevesztek és elváltak. Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott később visszament a vita helyszínére, ahol már ájultan találta a lányt és halottnak hitte. Levetkőztette, majd anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy él-e még, elvonszolta az ösvény vízelvezetőjének csatornájához, leemelte annak vasfedelét és a lányt bedobta. A még életben lévő sértett halálát vízbefulladás okozta.

Az elsőfokú bíróság korábban „nem látta bizonyíthatónak”, hogy a férfi szándékosan meg akarta volna ölni a lányt.

Ezzel szemben a másodfokú eljárás során olyan új körülmények merültek fel, amelyek miatt a Debreceni Ítélőtábla a tényállást jelentősen módosította. A táblabíróság szerint a vádlott és a sértett között „ismeretlen eredetű konfliktus alakult ki”, ami a fiatal férfi tettlegességéhez vezetett. A vádlott bántalmazta a lányt, aki emiatt vesztette el az eszméletét. A férfi a másodfokú bíróság szerint tisztában volt azzal, hogy a lány eszméletlen, és ha még élve dobja a vízzel teli aknába, akkor azzal a fulladásos halálát okozza. A vádlott „nemcsak belenyugodott a lány halálába, hanem kívánta is azt” - írta az ítélőtábla. Hozzátették: a táblabíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott alkoholt fogyasztott és „herbálozott”, valamint azt is, hogy a cselekménye megzavarta a település nyugalmát.