Aktuális

Valami nincs rendben az AstraZenecánál, a cég felére csökkenti a szállításait

Hivatalosan csak „átmenetileg”, de a felére csökkenti az európai országokba szánt vakcinái mennyiségét az AstraZeneca - írja kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva a Financial Times. A brit gazdasági lap szerint 2,6 millió helyett csak 1,3 millió dózist indít útnak a 27 EU-tagország, illetve Izland és Norvégia felé. Erről a cég tájékoztatta az Európai Bizottságot és az érintett országokat is.

„Ezeket a dózisokat kétszer vagy háromszor is eladták már”

Egy ügyet ismerő tisztségviselő a Financial Timesnak azt mondta, hogy a brit-svéd gyártó ezzel gyakorlatilag a nullára csökkentette az ezen a héten küldött vakcinái mennyiségét. Ez fog történni a jövő héten és utána is - mondta a lap forrása, hozzáfűzve, hogy az AstraZeneca csak kevéssel a határidő lejárta előtt jelezte, hogy csökkenteni fog a szállítandó mennyiségen. Erre azzal adott magyarázatot, hogy egyszerűen nem sikerült elég hatóanyagot gyártania a szerből.

Már kormányfői szinten rebesgetik azt is, hogy az AstraZeneca többször is eladta ugyanazt a dózis vakcinát a megrendelőinek. Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy „néhány gyártó, különösen az AstraZeneca” kudarcot vallott a szállításokban. „Az embernek az az érzése támad - és az isten szerelmére, remélem, tévedek -, hogy ezeket a dózisokat kétszer vagy háromszor is eladták már” - fogalmazott a politikus.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán mondta ki hivatalosan, hogy van összefüggés az AstraZeneca vakcinája és a vele beoltottak szervezetében néhány esetben képződő vérrög között. Ettől függetlenül az EMA úgy látja, hogy biztonságosan lehet oltani a vakcinával, és az Orbán-kormány sem változtat a protokollon, tovább oltanak AstraZenecával  Magyarországon is. Ugyanakkor hatalmas bizalomvesztés érzékelhető a vállalat oltóanyaga iránt.