Aktuális

Újabb pénzügyi válság kopogtat: ismét több csőd jöhet a világban

A 2008-as pénzügyi válság óta először számít a csődök számának emelkedésére a világban az Atradius hitelbiztosító, amely szerint a növekvő kockázatok miatt az idén 2,8 százalékkal, jövőre pedig további 1,2 százalékkal nőhet a csődbe jutó vállalkozások száma.

Az Atradius globális elemzéséből kiderül, hogy főleg a kereskedelmi bizonytalanságok és alacsonyabb befektetési hajlandóság miatt a globális GDP növekedése 2,6 százalékra lassul az idén - tavaly 3,6 százalék volt -, ez pedig növeli a pénzügyi kockázatokat.

Az elemzésben kiemelték, hogy a gazdaság növekedésének lassuló üteme, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség hatásai Észak-Amerikában lehetnek a legerőteljesebbek, de a legtöbb csőd az Egyesült Királyságban valószínű - állapította meg a hitelbiztosító elemzése. Nyugat-Európában részben az Egyesült Királyság távozása az Euró­pai Unióból, azaz a brexit, illetve az előre hozott választások miatt kialakult olasz politikai bizonytalanságok következtében 2,7 százalékkal nő majd a csődök száma, de a vámháború is hat a tendenciára azzal, hogy visszaveti az európai GDP növekedését.

Az eurózóna egészében idén 1,2 százalékkal lesz majd több csőd, ezzel hat év óta először nő a csődök száma az egységes valutaövezetben. A fejlett ázsiai országokban ebben az évben a csődök számának átlag 1,8 százalékos, jövőre pedig 0,9 százalékos növekedése várható - írta elemzésében az Atradius.