Aktuális

Szülői Hang: Nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos

Szülőként nem kaptunk objektív, szakmai alapokon nyugvó megerősítést abban, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19 -i nyitása biztonságos lenne. A kormányinfón elhangzottak szerint “az iskolák nyitása nem jár olyan kockázatokkal, amelyeket a jelenlegi helyzetben ne lehetne vállalni”, de nem derült ki, hogy a kormányzat szerint a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat érintő kockázatok számszerűen mekkorák - olvasható a szuloihang.hu oldalon.

Orbánék görcsösen ragaszkodnak egy rossz döntéshez

A hivatalos adatok szerint a regisztrált aktív fertőzöttek száma jelenleg meghaladja a 260 ezret, ami a teljes lakosság 2,6%-a, és ez az érték folyamatosan nő. Feltételezhető, hogy a be nem azonosított fertőzöttek száma is legalább ekkora, hiszen jórészt csak a tünetekkel rendelkezőket tesztelik, így a szakértők szerint is akár többször annyi lehet a fertőzöttek tényleges száma. Egy iskolai osztályban vagy óvodai csoportban a 20-30 gyerekhez kb. 100 egy háztartásban élő családtag tartozik, akik között így átlagosan ezek szerint akár 5 fertőzött is lehet. A jelenlegi hivatalos fertőzöttségi adatokból tehát az olvasható ki, hogy az iskolai osztályok és óvodai csoportok jelentős részénél a gyermekek és az egy háztartásban élő családtagok között is jelen lehet a vírus, ami az iskolakezdéssel a gyerekeken keresztül a többi családra is átterjedhet még akkor is, ha az iskolákban és óvodákban óvatosan és körültekintően járnak el. 

Egy évvel ezelőtt a regisztrált aktív fertőzöttek száma ezer körül volt; most ennek több mint 260-szorosa ez az érték - a nem beazonosított esetek száma is hasonló nagyságrendben emelkedhetett -, emellett a mostani vírus mutáns gyorsabban is terjed, és a fiatalabbakra is veszélyesebb. Mégis, míg tavaly ilyenkor az iskolalátogatást veszélyesnek minősítette a kormány és nem engedélyezte, most elrendelik az általános iskolák és óvodák megnyitását. A beoltottak számának növekedése a jövőre nézve ígéretes, de jelenleg a szülők többsége nem védett, és a gyermekek sem, az osztálytermekben pedig a járvány tovább terjedhet.

Segítene a járvány megfékezésében a széles körű tesztelés, jelenleg azonban más országokból eltérően a magyar kormány nem tervezi az iskolai, óvodai dolgozók és gyermekek általános tesztelését. A fertőzöttség mértékének objektív felderítésében az is segítene, ha reprezentatív módon tesztekkel felmérnék az óvodás és iskolás korú gyermekeket és családjaikat, de ilyen adatokkal sem rendelkezünk. A szülők jelentős többsége még nem kapott oltást, vagy még nem telt el a védettség kialakulásához szükséges idő, mint ahogy a gyermekek sem védettek, így a többség most is legalább annyira ki van téve a fertőzésnek, mint amikor az iskolák és óvodák bezárását március elején elrendelték, miközben továbbra is igen magas a fertőzöttek és az áldozatok száma. A bezárás elrendelése óta a fertőzöttség nemhogy csökkent volna, hanem jelentősen nőtt: a regisztrált aktív fertőzések száma március 6.-án 111 ezer volt, ami a jelenleginek kevesebb, mint a fele. 

A családok számára nagy tehertételt jelentettek az elmúlt hetek, különösen a kisebb gyermekek esetén. Sokaknak jelent nagy problémát, hogy a kormány nem nyújtott anyagi segítséget a gyermekükkel otthon maradni kényszerülő szülőknek, nem biztosítottak táppénzt erre az időszakra. Sok család egzisztenciális nehézségekkel és bizonytalansággal küzd. A gyermekeknek lelkileg is megterhelő a bezártság. Bár az intézmények egyes esetekben biztosítanak gyermekfelügyeletet, ezt csak kevés család veszi igénybe, mert sokszor a szülők nem ezt tartják a legmegfelelőbb útnak. Érthető hát, hogy sok család nagyon várja már, hogy megnyissanak az intézmények. 

A nehézségek ellenére mégis a biztonság, az élet védelme kell, hogy az elsődleges szempont legyen: várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron. Ne veszélyeztessük a gyermekeket, tegyünk meg mindent, hogy ne legyen több árván és félárván maradt gyermek, ne legyen több megözvegyült szülő, ne legyen több pedagógus áldozat! Kérjük ezért a kormányzatot, hogy halassza el az általános iskolák és óvodák április 19-re tervezett nyitását! Kérjük továbbá, hogy a szülők kapjanak bérkompenzációt, rendeljenek el felmondási tilalmat, támogassák a munkáltatókat, hogy ne szüntessenek meg álláshelyeket, egyetlen szülő se kényszerüljön választani egészségének veszélyeztetése és a család egzisztenciális ellehetetlenülése között.

Amennyiben a kormány ragaszkodik az általános iskolák és óvodák április 19-i nyitásához, a szülőknek a jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyermekeiket otthon tartsák; erről minden családnak önállóan kell döntenie a kockázatok ismeretében. Ha a szülő már nem tud további mulasztást igazolni, akkor kérheti az intézmény igazgatójától, hogy igazolja a hiányzást. A hatályos jogszabály szerint (20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) c)) „a mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha a gyermek, a tanuló hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni” - a gyermek és a szülő egészségének és akár életének veszélyeztetése pedig alapos indoknak kell, hogy minősüljön. Kérjük az intézményvezetőket, hogy méltányolják a szülők megalapozott kéréseit, és tegyék lehetővé, hogy éljenek a jogaikkal! A jogszabály szerint az intézményvezetőnek nincs mérlegelési lehetősége: az alapos indokot el kell fogadniuk.

Lehet, hogy az otthonmaradás kevésbé hatékony a tanulás szempontjából, de most az elsődleges feladat nem a tananyag, hanem az élet védelme. Fontos tudni, hogy bár 250 mulasztott óra felett felmerülhet az osztályozó vizsga, ezt az iskolának nem kötelező elrendelni: elkerülhető, amennyiben a gyermek kap megfelelő számú osztályzatot (idézett jogszabály 51. § (7). Kérjük az iskolákat, hogy biztosítsák ennek lehetőségét az otthon maradó tanulók számára is!

Minden élethelyzet egyedi. Kérjük szülőtársainkat, hogy kölcsönösen értsük meg egymást és tartsuk tiszteletben egymás álláspontját ebben a mindenki számára megterhelő helyzetben. Közérdek, hogy azok a szülők, akik az otthonmaradást már nem tudják megoldani, kapjanak segítséget iskolai felügyelet formájában, aki pedig otthon tud maradni, kapjon anyagi támogatást, hogy ne kelljen a megélhetés miatt saját és családja egészségét kockáztatnia. 

  • A kormány szerint vállalható a nyitással járó kockázat, de nem adtak szakmai érvekkel, számszerű adatokkal alátámasztott felvilágosítást arról, hogy a szülők, gyermekek és pedagógusok mekkora kockázatot vállalnak, holott a járványügyi helyzet ismeretében az intézmények nyitása a családok és pedagógusok egészségét és életét kockáztatja.
  • A hivatalos járványügyi adatokból kiderül, hogy az iskolai osztályok és óvodai csoportok gyerekei és a velük egy háztartásban élő családtagok között jelentős arányban jelen van a fertőzés - osztályonként átlagosan 2-3 regisztrált és legalább ugyanennyi nem regisztrált esetben is -, ami a nyitás után további megfertőződéseket okozhat.
  • Amennyiben április 19.-én megnyílnak az intézmények, a szülőknek lehetőségük van a gyermeküket otthon tartani és az intézményvezetőtől kérni a hiányzás igazolását; a fertőzésveszélyre tekintettel elvárható, hogy az intézményvezetők ezt méltányolják. 

Miközben valamennyiünk számára nagy megpróbáltatást jelent a jelenlegi állapot, kérjük, hogy elsősorban az egymás iránti felelősség, az egészség és az élet védelme és a szolidaritás jegyében keressünk megoldást valamennyiünk számára!