Aktuális

Szlávik: „A maszkot a védőoltás beadásának második fázisa után is hordani kell”

„A koronavírus nem fog eltűnni” - jelentette ki Szlávik János egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. Az infektológus már találkozott olyan beteggel a Dél-pesti Centrumkórházban, aki azután fertőződött meg, hogy megkapta a vakcinát.

Az oltás után is fennáll a fertőződés veszélye

„A maszkot a védőoltás beadásának második fázisa után is hordani kell, mert egyik ellenszer sem nyújt százszázalékos védelmet” - húzta alá a szakember.

Szlávik szerint az is komoly probléma lehet, hogy nem csökkent az emberek utazási kedve, ez pedig gyorsítja a mutánsok terjedését. Nem a Maldív-szigeteket, hanem az afrikai utazásokat tartja kockázatosnak. (Nyilván véletlen egybeesés, hogy az úgynevezett elit tagjai jellemzően a Maldív-szigetekre és nem afrikai országokba járnak kipihenni a nagy hajtást - a szerk.)

Szlávik János nem túl optimista a nemzetközi vakcinaokmánnyal kapcsolatban. Szerinte a világon sokfelé azért húzódoznak az oltási igazolvány bevezetésétől, mert könnyű hamisítani. Jelenleg a határátlépésnél nagyon kevés ország fogadja el egy másik állam PCR-tesztjét. Szlávik szerint csak a belföldi turizmusban lehet hasznos a vakcinaokmány. (Hogyan? Akinek nem lesz oltási igazolása, nem mehet étterembe, hotelbe, balatoni strandra, moziba? Ez biztosan megfelelne az alapvető emberi jogokat garantáló törvényeknek? Aztán: a vakcinaokmánnyal kapcsolatos intézkedések nem fogják növelni a társadalmi ellentéteket? - a szerk.)