Aktuális

Most a balatoniak kezdenek tiltakozni a Red Bull Air Race ellen

Tarlós István néhány hete - az évek óta egyre növekvő felháborodás hatására - kitessékelte Budapestről a Red Bull Air Race-t, amely ezután a Balatonon talált magának új helyszínt. Nem kellett sokáig várni a balatoni civilek tiltakozására emiatt.

A verseny több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz

A Nők a Balatonért Egyesület a Legfelsőbb Bíróság egy 1999-es ítéletére hivatkozva azzal érvel a verseny ellen, hogy amennyiben nem bizonyítják előre, hogy a verseny nem veszélyezteti a környezetet, akkor a gazdasági előnyök és érvek sem mérlegelhetők, azokra hivatkozva nem lehet megrendezni a versenyt. Szerintük amúgy a verseny több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Érveik szerint ugyanis a gépek nem csupán a levegőt, hanem magát a tavat is szennyeznék. Márpedig a Balaton állóvízként sokkal lassabban tisztul csak meg, mint a Duna.

A tiltakozók hivatkoznak a zöld ombudsman jelentésére is, amely már a budapesti helyszínnel kapcsolatban is megállapította, hogy a környezeti terhelés miatt a rendezvény megtartása belvárosban, sűrűn beépített, lakott területen egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze.