Aktuális

Miközben a magyar állam ukránoknak fizet több százezres nyugdíjakat: 600 ezer magyar nyugdíjas kerülhet bajba

Nagyjából 600 ezer idős ember nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot. Bár számuk csökken, de azt senki nem teszi hozzá a kormányoldalon, hogy azért, mert meghalnak - mondta Hegyesiné Orsós Évát, aki az ATV-ben beszélt a nyugdíjasok helyzetéről.

 

Sokan nem tudják felfűteni a lakásaikat

Az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke szerint ez rengeteg nyugdíjast kényszerít döntési helyzetbe: a mindössze 60-70 ezres ellátásban részesülőknek például az étkezés, a gyógyszerek kiváltása, vagy a rezsifizetés között kell választania.

Kitért arra, hogy bár az Eurostat felmérése szerint csökkent azoknak a száma, akik nem tudták felfűteni lakásaikat, de szerinte vannak olyan magyar falvak, ahol naponta sétautat szerveznek, hogy lássák. melyik kéményből nem jön füst. Arra, hogy a nyugdíjasok helyzetén hogyan lehetne javítani, Hegyesiné Orsós Éva azt mondta, hogy az öngondoskodás mindenképpen fontos, de ezt nem ösztönzi eléggé az állam.

2010 előtt szerinte több olyan intézkedés is volt - például a vállalatok önkéntes nyugdíj-hozzájárulási támogatása - amely erősítette ezt a szemléletet. Most úgy látja, hiányoznak az olyan támogatások, mint az adójóváírás lehetősége.