Aktuális

Megszűnt az idősek vásárlási idősávja, rendezvények maximum 500 fős létszámmal tarthatók

Éjfél után megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet lejártával kezdődött járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet, amely nem tartalmaz időkorlátot a bolti vásárlások esetén. Zenés, táncos rendezvények maximum 500 fő részvételével tarthatók.

Mostantól bármikor lehet boltba és gyógyszertárba menni

Megszűnt a 65 év felettiekre vonatkozó, naponta 9 és 12 óra között érvényes vásárlási idősáv a boltokban - ez derül ki a szerda éjszaka megjelent Magyar Közlönyből. Ebben szerepel a kihirdetés másnapján már érvényes kormányrendelet a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről. Az új rendelet előírja: a tömegközlekedési eszközön, valamint az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például arcmaszk, sál, kendő) mindenkinek kötelező viselni, kivéve a 6 éven aluli gyermekeknek.

A kereskedelmi egységekben - beleértve a gyógyszertárakat is - történő vásárlásokra egyéb előírást nem határoz meg a jogszabály, amely így megszüntette a tegnapig érvényes időkorlátozást a boltokban.

Rendezvények: legfeljebb 500 fős tömeg

Arról is rendelkeztek, hogy a vendéglátó üzlet belső (zárt) részében az ott dolgozók - a vendégek által látogatható területen - ugyancsak kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. A vendégek számára vendéglátóhelyeken nem kötelező a maszkviselés.

Az új szabály a rendezvényekre is kitér: eszerint a zárt helyen vagy a nem zárt helyen zenés, táncos rendezvény - függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, alkalmi vagy rendszeres jellegétől - abban az esetben tartható meg, ha a program helyszínén a jelenlévők létszáma (beleértve az ott foglalkoztatott személyeket) egy időben nem haladja meg az 500 főt.