Aktuális

Már az óvodában is megjelent az erőszak

Az utóbbi napokban megdöbbentő videófelvételek kerültek fel az internetre. Kiderült, az ország több iskolájában is tarthatatlan a helyzet. A diákok nem csak egymást, hanem tanáraikat is vegzálják, fenyegetik.

A gyerekek gyakran találkoznak agresszióval a médián keresztül

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondta: a társadalom elképesztően differenciálódott, a gyerekek pedig túl gyakran találkoznak agresszióval a médián és egyéb internetes csatornákon keresztül.

„Azt kell mondanom, hogy valamilyen szinten természetes, ami történik. Megfigyelhető és rendkívül aggasztó, hogy az erőszak egyre alacsonyabb korosztályban jelenik meg.” - jegyezte meg.

Már az óvodákban is gyakran találni olyan gyerekeket, akik nem tudnak együttműködni a nevelőkkel és a gyerektársakkal.

A PDSZ-hez érkező panaszok is azt mutatják, hogy nemcsak felbukkan, de egyre növekszik az agresszió. A kormány elképzelései, hogy például kamerákat helyeznének el a tantermekben vagy leszállítanák a büntethetőség életkorát, lehet, hogy pillanatnyi megoldást jelentenének, de véglegeset biztosan nem.

A PDSZ a megoldást a pedagógiai szakszolgálat és a tanári jelenlét megerősítésében látja. Jelenleg nincs annyi pedagógiai asszisztens az oktatási intézményekben, mint amennyi az előírásban szerepel. Ezért az érdekvédelmi szervezet komplex programban gondolkodik.