Aktuális

Tízmilliókért szerzett be lőszereket a NAV

Majdnem harmincnégymillió forintért vásárolt lőszert az adóhivatal. A beszerzési listán a pisztolyba és gépkarabélyba való muníció mellett sörétes és vaklőszer is szerepel. A lőszerszállítmány a hatóság állományába tartozó pénzügyőrökhöz és pénzügyi nyomozókhoz kerül.

Agresszív csoportok ellen kell fellépni

Valamivel több, mint hatszázezer lőszer beszerzésére indított hivatalos eljárást tavaly nyáron a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatóság a NATO elvárásainál is szigorúbb követelményeket támasztott azokkal a gazdasági szereplőkkel szemben, amelyek részt kívántak venni az eljárásban, miként meg kellett felelni a védelmi és biztonsági beszerzésekről szóló hazai jogszabály feltételeinek is.

A felhívásra végül három ajánlat futott be, ezek közül a legalacsonyabb árat tartalmazó beadvány nyert. Az adóhivataltól származó információnk szerint a NAV-nak 33,8 millió forintot kell fizetnie a lőszerekért.

A több mint hatszázezer darabos beszerzés legnagyobb tételét egyébként 580 ezer 9 milliméteres pisztolytöltény adja. A NAV-nak szüksége van emellett gépkarabélyokba való munícióra is, ezúttal szám szerint 27 ezer darabot vásárolt a szervezet.

Ezek mellett 3200 sörétes lövedékhez is hozzájutott a hivatal, ahogyan ezer vaktöltényt is elhasználhatnak a NAV emberei. A lőszermennyiség ugyanis a hatóság kötelékébe tartozó fegyveres egységek alapvető felszereléseit pótolja. Ennek kapcsán meg kell jegyezni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál lőfegyvert használhatnak a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók.

A tűzerőre pedig nemegyszer szükség is lehet, a hatóság ugyanis több olyan bűncselekményfajta feltárását is feladatul kapta, amelyeknél könnyen megeshet, hogy agresszív, mindenre elszánt és ennek megfelelően felszerelt személyek, csoportok ellen kell fellépni.

A hivatal látókörébe rendszeresen kerülnek olyan cigarettacsempész bandák, amelyek, ha kell, fegyverrel is megvédik jól jövedelmező, de jogsértő üzletüket, miként találtak már a NAV-osok lőfegyvert adócsalással foglalkozó bűnözőknél, illegális szeszfőzdét üzemeltető személyeknél, ahogyan drogcsempészekkel is akadt dolga a szervezet munkatársainak.

Az adóhivatal a fegyverzeti alkatrészek mellett szükség esetén természetesen biztonsági eszközöket is vásárol. Tavaly például hetven lövedékálló mellényt vett a NAV: egyes darabok 120 ezer forintba kerültek, másokért negyedmillió forint körüli összeget fizetett a hatóság.