Aktuális

Készletezés: hatalmas terrortámadástól tarthat a német kormány

„Hihetetlen módon polarizálta a német lakosságot a kormány azon közleménye, hogy tartsanak otthon legalább tíz napra való élelmiszert, ásványvizet, alapgyógyszereket, kötszert és készpénzt” - mondta a Kossuth Rádió Szombat reggel című műsorában Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. Felmerült a németekben, hogy akár egy nagyobb, átfogó terrortámadás is történhet, miután belépett az országba egy közel 2 milliós migránstömeg, amelynek mintegy 80 százaléka fiatal férfi - figyelmeztetett Spöttle.

Megosztja a német lakosságot a bevándorlás kérdése

Egyre inkább megosztja a német lakosságot a bevándorlás kérdése és az, hogy új polgári védelmi tervet készít a szövetségi kormány. A német belügyminisztérium szerint a koncepció nem az utóbbi hetek támadásai miatt készült, hanem több éve dolgoznak rajta.

Habár a közvélemény nagy része az elmúlt hónapokban történt németországi támadásokkal hozta összefüggésbe a kormánytervezetet, a német belügyminisztérium szerint a védelmi koncepció nem emiatt készült: már négy éve dolgoznak a régi, 1995-ös változat megújításán.

Felmerült a németekben, hogy akár egy nagyobb, átfogó terrortámadás is történhet, miután belépett az országba egy közel 2 milliós migránstömeg, amelynek mintegy 80 százaléka fiatal férfi - akik esetleg mobilizálhatók is az Iszlám Állam részéről. Ettől fél igazán a kormány: ha ez bekövetkezik, a terroristák sakkban tudnak tartani akár egy kisebb várost is és meggátolni a polgárokat abban, hogy elhagyják házaikat, lakásaikat - tette hozzá Georg Spöttle, aki emlékeztetett arra is, hogy rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be a müncheni sörfesztiválon, az Oktoberfesten is.