Aktuális

Ordas hazugság, hogy a Kerekedi-öböl beépítését tervezik - A tények ismerete nélküli, meggondolatlan kommunikációjával árt Csopaknak a Nők a Balatonért Egyesület

Közleményt adott ki a Nők a Balatonért Egyesület, amely most éppen a Kerekedi-öböl beépítése ellen küzd. Azt állítják, hogy beruházók évek óta meg akarják változtatni a terület besorolását, hogy lakóépületeket, a bor- és strandturizmust kiszolgáló ingatlanokat építsenek, miközben a Csopak és Balatonfüred között elterülő, érintetlen nádassal szegélyezett partszakasz természetvédelmi terület. A Privatkopo.hu megkereste az ügyben Ambrus Tibort, Csopak polgármesterét.

Nem természetvédelmi terület

„A Kerekedi-öböl egy 50 hektáros terület, amely mellett mintegy 5 hektárnyi, a Balatonfüredi határ és a 71-es út melletti néhány telek érintett a tervezett változtatásokban. Nem természetvédelmi terület, jelenleg elhagyatott, gondozatlan parlag. A mezőgazdasági terület mezőgazdasági terület maradna a Balaton törvénnyel összhangban, szó sincs az öböl beépítéséről” - kezdte Ambrus Tibor.

A szóban forgó 5 hektáros terület a Kerekedi-öböl legtávolabbi része. Csopak önkormányzatának álláspontja a terület felhasználásáról az, hogy kerüljön kialakításra szőlőültetvény, ahogy az volt évtizedekkel ezelőtt is. A minimálisan kialakítható telkek mérete 2 hektár, ami jelenleg két - maximum három - telek kialakítását teszi lehetővé, a mostani hat ingatlan helyett. „Csopak környékén a szőlőültetvények a természeti és kulturális örökség szerves részét képezik, olyannyira vállalható és támogatható ez a megoldás, hogy így születtek meg a környék híres pincészetei, amelyek ma Csopak borászati és gasztronómiai hírnevének megalapozói és garanciái a megmaradó tájhasználatnak” - magyarázta a Privatkopo.hu-nak a település polgármestere.

A településvezető 2021. április 16-án hozott határozata szerint - idézzük - „Csopak község helyi építési szabályzatát módosítja a … helyrajzi számú ingatlanok vonatkozásában azzal, hogy az Ma-gy3 jelű övezetnek tartalmaznia kell, hogy az övezetben lehetőség legyen a szőlőműveléssel történő hasznosításra. A módosítást előzze meg a jogszabályban előírt hatóságokkal történő egyeztetés és a hatóságok állásfoglalása kerüljön be a módosítás tervezetébe. Az eljárás megindítását támogatja azzal, hogy (…) a végleges döntés előtt az érintett hatóságoknál az előzetes egyeztetések lefolytatásra kerülnek.”

Csopak önkormányzata tehát valóban hozott egy döntést néhány hete, amelyben támogatja a minimum 2 hektáros szőlőterületek kialakítását, ám az illetékes hatóságokra (vízügy, környezetvédelem, főépítész, Nemzeti Park, stb.) bízza az egyéb javaslatokat. A polgármester véleménye szerint éppen ezzel a határozattal tudják megakadályozni, hogy egy nagyfokú beépítettség alakulhasson ki a Kerekedi-öbölben a későbbiekben.

„Ha valaki figyelmesen végigolvassa a határozatot, akkor ez egyértelmű. Sajnálom, hogy a Nők a Balatonért Egyesületet képviselő hölgy ezt nem tette meg. Őszintén remélem, hogy meggondolatlan, a község jó hírének ártó kommunikációja pusztán a természet iránti olthatatlan szeretetéből, talán naivságból, de minden bizonnyal a tények és a hivatalos döntéshozási mechanizmus nem megfelelő ismeretéből ered. A rosszindulatot, a közösség, a természetvédők és az újságírók tudatos félrevezetésének szándékát fel sem tételezem” - fűzte hozzá Csopak polgármestere.

A Privatkopo.hu csopaki forrásai szerint az egyesület elnöke, Szauer Rózsa ellenzéki beállítottságú, aki mindenképpen szeretne politikai vihart szítani a témából. „Nagyon szomorú, hogy Rózsa csopaki létére Csopakot támadja, és országos botrányt próbál kavarni egy helyi ügyből” - jegyezte meg egy csopaki lakos.