Aktuális

Véget ért az aranykor az ingatlanpiacon is

Ma már szakértőre és megfelelő árazásra van szükség, ha sikeresen értékesíteni akarjuk az ingatlanunkat a belvárosi ingatlanpiacon. Óriásira nőtt ugyanis a kínálat, és a vevők nagyon megnézik, mit vesznek.

Ma már kizárólag reális áron lehet eladni ingatlant

„Erősen megtorpant a kereslet a belvárosi ingatlanpiacon, ezért olyan szintre kell csökkenteniük a hirdetési árakat a lakástulajdonosoknak, hogy ezáltal eladhatóvá váljon az ingatlan. Csak olyan ingatlanokra mutatkozik érdeklődés, amelyek reális áron kerülnek a piacra” - összegezte Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője.

Ezt jelzi az is, hogy tapasztalatai szerint egyre többen kérik ingatlanos segítségét az értékesítésben, többek között azért, mert nem tudják felmérni ingatlanjuk reális értékét. A hirdetési árakból, vagy a hirdetési portálokon megjelenített átlagárakból ugyanis már nem tudnak kiindulni, hiszen azok nem festenek valós képet a piacról. Az ilyen adatok alapján beárazott, illetve mondhatjuk, hogy túlárazott ingatlanokra pedig nem érkezik vevő.

Mint mondta: az ma már nem stratégia, hogy "kirakom jó magas áron, aztán valaki majd elviszi, nekem nem sürgős". Ugyanis senki nem viszi el az ilyen lakást. A szakértő említett egy példát: egy ingatlant 220 millióért hirdetett egy másik közvetítő induláskor, és most egy értékbecslés után náluk 158 milliónál jár az ára, de még így sem lesz könnyű eladni.

„Az értékesítési idő tehát nem egyszerűen megnyúlt, hanem túl magas hirdetési árakon egyszerűen lehetetlen érdeklődőt találni az ingatlanokra” - hangsúlyozta a szakember. Ugyanakkor, ha egy ingatlan ára eléri a reális szintet, akkor azt szinte azonnal megveszik. Schneider Zoltán szerint erre a tulajdonosok is rádöbbennek lassan, és elkezdtek hallgatni az ingatlanközvetítőkre a helyes árazás fontosságával kapcsolatban.

Egyre inkább stagnálásról beszélhetünk a belvárosi ingatlanok árainál. A négyzetméterárak tekintetében ez igen változó, ugyanakkor tipikus négyzetméterárak már egymillió forint alatt maradnak a belvárosban is.

(Fotó: illusztráció)