Aktuális

Egy hozzátartózó állítja: nem kapnak megfelelő tájékoztatást a kórháztól koronavírusos szeretteikről

Az RTL híradónak nyilatkozott egy nő, aki állítja, hogy nem kapnak megfelelő felvilágosítást a hozzátartozók a szeretteik állapotáról. A nő 45 éves párját egy vidéki kórházban kezelik, kedvese lélegeztetőgépen van és élet-halál között lebeg.

„Nem kell ilyen sűrűn telefonálni”

A férfi négy napja van gépekre kötve, de a család nem sokat tud az állapotáról. „Ki vagyunk szolgáltatva a Covid-részlegen lévő orvosoknak” - mondta a nő a telefonban. A telefont sem mindig veszik fel, de ha netán mégis, akkor a tájékoztatás sem kielégítő.

A nő annyit biztosra tud, hogy a párja veséje leállt és dialízist kap. Az első doktornővel való beszélgetést a kétségbeesett nő kritikán alulinak nevezte, mert az orvos azt sem tudta először, hogy ki felől érdeklődnek majd annyit mondott, hogy az állapota kritikus, de „nem kell ilyen sűrűn telefonálni”.

Az RTL Híradó egy orvost, Késmárki András véleményét, aki elmondta, hogy munka közben nem lehet csakúgy megfogni egy telefont, ugyanis azokat is fertőtleníteni kell, de ehhez sokszor nincsenek elegen.

Külföldön kiképzett mentálhigiénés nővérek feladata, hogy a hozzátartozókat tájékoztassák a betegek állapotáról, de Késmárki doktor szerint erre itthon nincs kapacitás.