Aktuális

Koronavírus: Magyarországon a hivatalos számok 25-szöröse lehet a valós adat

„Azonnal be kellene vonni a koronavírus-tesztelésbe a NÉBIH-et (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal), továbbá az állat- és növényvédelemmel foglalkozó kutatóintézeteket, amelyeknek megfelelő kapacitásuk van az ilyen jellegű vizsgálatok elvégzésére” - üzent a kormánynak Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos, járványügyi szakember. Magyarországon 9,5 millió potenciális fertőzött van, és egy olasz városka példája mutatja, a teszteléssel és teljes lezárással útját lehet állni a fertőzés terjedésének. Egyszerű, de megfelelő tesztet laboratóriumokban is elő lehet állítani, tesztcsomagokat pedig rendelni kell, még van olyan gyártó, amelynek ma még van.

„Mindent tegnap kell beszerezni, nem pedig holnap!”

„Úgy hiszem, a hatóságok a rendelkezésükre álló legpontosabb adatokat teszik közzé, de ezek - ahogy  nemzetközi tapasztalatok is mutatják - nem a valós számok, ahogy arra már kormányzati részről is volt utalás” - válaszolta ezt firtató kérdésünkre Falus Ferenc. Szerinte a nyilvános adatok (Magyarországon e sorok írásakor 3007 teszteltből 85 fertőzött) csak a jéghegy csúcsát jelentik, a valódi szám a közzétetteknek a 10-100-szorosa lehet, e skálán belül a nagyságrend országtól függ. „Magyarországon - most úgy becsülöm -, hogy a hivatalos számok 25-szöröse lehet a valós adat”. 

Tesztelni vagy sem?

Nagy viták vannak nálunk arról, hogy kit kell tesztelni, mennyire kellene kiterjedtnek lennie a tesztelésnek. Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a napokban - a BBC - tudósítása szerint azt üzente a világnak, hogy „a legfontosabb: tesztelni, tesztelni, tesztelni”, ám Ledia Lazer, a szervezet budapesti irodavezetője a Kossuth Rádiónak ma úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel 

„Magyarországon ma 9,5 millió gyanús eset van” - reagált ez utóbbi nyilatkozatra Falus Ferenc aki a minél szélesebb körű tesztelés szükségességét az olaszországi Padovához közeli  Vo’ kistelepülés példáját hozta fel. A 3341 lakosú városkában háromezer tesztet végeztek el, 66 pozitív esetet találtak, közülük hat tünetmenteset. Őket mind szigorúan elkülönítették és azóta - állítólag - nem történt megbetegedés. „És nem is fog, amíg se ki, se be” - szögezte le Falus. 

A fenti példa azt jelenti, hogy a vizsgáltak durván 0,5 százaléka fertőződik meg tünetmentesen, a kínai 72 ezres vizsgálati adatnál ez 1 százalék volt. Magyarul, egyértelmű a tesztelés minél átfogóbb és kiterjedtebb végzése - hívta fel a figyelmet a járványügyi szakértő.  „Immár tehát bizonyíték is van arra, hogy miért kell minden egészségügyi dolgozót rendszeresen tesztelni, és minden egyes kórházba került emberen is el elvégezni ezt a vizsgálatot” - húzta alá. Mindannyian gyanúsak vagyunk, ezt nem árt hangsúlyozni. Ezért sem szabad egymással találkoznunk,

„Annyi tesztet kell tehát végezni, amennyit az ország képes megszervezni” - hangsúlyozta ennek fontosságát, hozzátéve: a kapacitás nem lehet probléma, hiszen alkalmasak a koronavírus-tesztelésbe a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal), továbbá az állat- és növényvédelemmel foglalkozó kutatóintézetek, amelyeknek megfelelő kapacitásuk van erre. „Őket azonnal be kell vonni!” - üzente.

De van-e elegendő teszt a vizsgálatokhoz? - merül fel talán jogosan a kérdés. Falus Ferenc szerint, maga a laboratórium is elő tudja állítani az egész pontos eredményeket hozó teszteket, ahogy azt Bécs példája mutatja. De meg lehet venni csomagban is - igaz, az nem olcsó. Viszont egyelőre még beszerezhető, van tudomása olyan cégről, ahol még van. „De ehhez gyorsan kell venni, mert egy-két hét múlva már nem lesz” - üzente, hozzátéve: „mindent tegnap kell beszerezni, nem pedig holnap!”.