Aktuális

Néhány héten belül elérheti a 350 forintot az euró árfolyama

Szerda délutáni kereskedésben - több hullámban - 339,90 forintig emelkedett az euró árfolyama, ezzel forint újabb negatív rekordot döntött meg. Technikai elemzések alapján a Portfolio.hu azt valószínűsíti, hogy egy-két héten belül elérhetjük a 350 forintos euróárfolyamot is - hacsak nem változik meg a piaci környezet vagy nem avatkozik közben a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Forintválság: felvetődik a kormány felelőssége is

A forint mostani vesszőfutása az év eleje óta tart, azóta az euró tíz forinttal, mintegy három százalékkal drágult.

A forint a jegybanki politika miatt a világ egyik legkisebb reálkamatozású devizája, emiatt spekulációs eszköz lett, ez a gyengülés egyik oka, illetve az, hogy jegybank eddig nem volt hajlandó lépéseket tenni a forint erősítése érdekében.

A KSH csütörtökön publikálja a januári inflációs adatot, ami az elemzői várakozások szerint várhatóan 4,3 százalék lehet a decemberi 4 százalékos 12 havi drágulás után. Vagyis az elemzői várakozások szerint inflációs mutató kilép a jegybank által tolerált 2-4 százalékos sávból, így elvileg a saját szabályai szerint lépnie kellene az MNB-nek annak érdekében, hogy ne szabaduljon el az infláció. Ugyanakkor az MNB döntéshozói a szerdán publikált monetáris tanácsülésen készült jegyzőkönyvében továbbra is arra számítanak, hogy az infláció a következő hónapokban magától csökken - vagyis ezzel azt sugallják, hogy a nem fognak az infláció miatt szigorítani a monetáris politikájukon.

Ezzel viszont utat nyitnak a forint további gyengülése előtt.