Aktuális

Elbukott Orbánék „szabadságharca”: drágulnak a pálinkák és az Unicum

Az Európai Bizottsággal szemben vesztett csatát a szabadságharcos kormány, így a most benyújtott adómódosítás szerint a gyümölcspárlatok és a gyógynövényes italok adója is növekedni fog. 

 

Más termékeknél is lesz adóemelés

Az Index cikke szerint elbukott a pálinkaforradalom az Európai Bizottsággal szemben, az unió több éve hangoztatott kifogásai előtt meghajolt a kormány, és a most beterjesztett új adócsomagban az szerepel, hogy a népegészségügyi termékadót (neta) kiterjesztik a gyümölcspárlatokra (pálinka) és a gyógynövényes termékekre (például: Unicum).

Az EB korábban többször kifogásolta, hogy egyes alkoholtremékekre a netát nem vetették ki, ezt elégelte meg a kormány, amely a javaslatban azt írja, ugyan nem értenek egyet a bizottság állásfoglalásával, de részükről lezárják a jogvitát azzal, hogy a kifogásolt dolgokat beemelik a neta hatálya alá.

Más, a neta hatálya alá eső termékeknél is várható drágulás, a cukrozott üdítőknél a liter utáni adó 7 forintról 15-re nő, de a cukrozott kakaóporoknál és más termékeknél is lesz adóemelés.