Aktuális

Jogerős: két devizahiteles perben is az adósnak adott igazat a bíróság

Jogerős bírósági döntés született: a devizahitellel terhelt, elárverezés előtt álló ingatlanok ügyében az adósnak nem kell polgári peres eljárást kezdeményezni a végrehajtási eljárás megszüntetéséhez.  Mindössze egy 10 000 forintos illetékbélyeggel meg lehet akadályozni, hogy elvigyék a tetőt az adós feje fölül. 

A végrehajtási záradék törlése a közjegyző hatáskörébe tartozik

A szokásos menetrend szerint ugyanis a közjegyző, miután a bank megbízásából kiállítja a fizetésképtelen adós ellen a végrehajtási záradékot, azt megküldi a végrehajtónak, akinek erről tájékoztatnia kell az ügyfelet. A bíróság friss döntése szerint viszont ezentúl nem hónapokig tartó pereskedés és többszázezer forintos perköltség árán lehet megtámadni a végrehajtást, hanem a közjegyzőnél kell fellebbezni az ellen. 

Gulya Tibor szakértő elmondta: aki az ő tanácsára korábban elállt a szerződéstől, és mindezt a közjegyzővel okiratba foglaltatta, az most joggal teheti fel a kérdést  - a végrehajtás ellen benyújtott fellebbezésében -  ugyanannak a közjegyzőnek: mire alapozva állított ki végrehajtási záradékot egy megszűnt szerződésre? „Ez esetben nem vitás, hogy a fellebbezés jogos” - fűzte hozzá Gulya. A bíróság döntése jogerős, hogy a közjegyző hatáskörébe tartozik a végrehajtási záradék törlése iránti kérelem elbírálása, aki - miután már egyszer kiállított egy közokiratot arról, hogy a szerződés elállás miatt megszűnt - vélhetően nem tudná megvétózni a saját korábbi döntését.

A hitel szakértő szerint mindez 10 hónapnyi kemény jogi csata eredménye, amelynek végén megtört a jég és sikerült kikényszeríteni, hogy a Szentendrei Járási Bíróság precedens érvénnyel a kérdésben állást foglaljon és kimondja, hogy a végrehajtási záradék törlése kizárólag a közjegyző hatáskörébe tartozik. Így többé nem kell a végrehajtással érintett adósoknak - súlyos pénzösszegek megfizetése mellett - polgári peres eljárásba kényszerülniük a végrehajtás megállítására.

Visszajár az autóhiteleseknek a törzskönyv és a törölni kell a bankok opciós jogát a gépjármű felett - ismét a devizahitelesknek adott igazat a bíróság.

Precedens értékkel bír, hogy a Szegedi Törvényszék 2 évnyi kőkemény hadakozást követően jogerős bírósági ítéletben kimondta, hogy a Lombard Autófinanszírozási Zrt. ügyfelei gépjárművei tekintetében sem az opciós jogot nem tarthatja meg, sem pedig a törzskönyvet.

Gulya Tibor szerint az ítélet rámutat arra is, hogy az általuk kidolgozott jogelmélet nem csak a Lombard Autófinanszírozási Zrt. szerződéseire hat ki, hanem más bankok, például a Merkantil Bank autós szerződéseire is.

Az ítélet hosszú huzavona végére tett pontot. Hiába utasította el három alkalommal is a kereseteket a Szegedi Járási Bíróság, majd semmisítette meg minden alkalommal a Szegedi Törvényszék a törvénybe ütköző döntéseket, a végén már a járásbíróság is engedett, és amiben mégsem, abban a törvényszék hozta meg a szükséges döntést. Érdekes, hogy noha az ítélet már szeptember végén megszületett, annak postázására azonban több mint 2 hónapot várni kellett...

Ennek ellenére alább olvashatjuk a Lombard Lízing Zrt. egyik ügyfelének írott levelét, amely igazolja, hogy a törzskönyvet - az ítélet ismeretében - a társaság megküldte az adósnak.

„Aki esetleg még nem kapta meg a „karácsonyi ajándékát”, nyugodtan jelezze ilyen irányú igényét a bankjánál” - tanácsolta a hitel szakértő.