Aktuális

Kétszer-háromszor annyi gyerek van kórházban, mint a járvány korábbi szakaszaiban - de Orbán nyitni akarja az iskolákat

Kétszer-háromszor annyi gyerek van kórházban, mind a koronavírus-járvány korábbi szakaszaiban - mondta az ATV Híradójának Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Egy tanteremben 5-6 órán át ülhet összezárva 20-22 gyerek

„Azt látjuk országszerte, hogy a harmadik hullámban a vírusnak alapvetően az a sajátsága, hogy gyorsabban terjed, sokkal több a gyerek, az olyan is, aki kórházi kezelést igényel” - mondta a főigazgató. 

Mint mondta, immár nem lehet banálisnak tekinteni a járványt a gyerekkorban sem, bármennyire is ritka a gyerekeknél a felnőtteknél tapasztalható súlyos megbetegedés. 

Előfordult olyan eset, hogy nem invazív lélegeztetést kellett alkalmazni, leginkább elhízott gyerekeknél, kamaszoknál, hiszen náluk is rizikófaktor a magasabb súly. Illetve gyerekeknél előfordulhat egy másik súlyos kór is: a sokszervi gyulladásos betegség, ami egy hónappal az akut fertőzés után jelentkezik.

„Ezek a gyerekek is nem ritkán intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegzetezést is átmenetileg, de szerencsére őket még néhány nap küzdelem után mind sikerült megmentenünk” - mondta a főigazgató. 

Velkey elmondta, hogy a gyerekeknél változó a tünettan, de aggodalomra adhat okot a heveny vírusfertőzés, láz, ízlelés elvesztése, légzési nehézségek társulhatnak ehhez, plusz ezek szövődményei, a már említett immunreakció, mint a sokszervi gyulladásos betegség, a magas láz, a nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, a bőrkiütés,  a nyálkahártya- vagy kötőhártya gyulladás, valamint a keringési, vagy a légzési elégtelenség.

A gyerekek esetében a hosszú Covid-betegség is jelentkezhet, ami hetekig, sőt, hónapokig is eltarthat.

Orbán Viktor miniszterelnök április 19-én nyitni akarja az iskolákat. Egy üzletben 10 négyzetméteren egy vásárló tartózkodhat, viszont egy 40 négyzetméteres tanteremben 5-6 órán át ülhet összezárva 20-22 gyerek.

Normális ez az ország?