Aktuális

Ismét terrortámadást kíséreltek meg Brüsszelben

Meghalt a Brüsszel központi pályaudvarán elkövetett merényletkísérlet feltételezett elkövetője - közölte szerdán a belga ügyészség. Az egyelőre ismeretlen férfi a pályaudvar pénztárainál hozta működésbe kedden a nála lévő robbanószerkezetet, amikor a katonai járőr felfigyelt rá. 

A már megszokottá vált brüsszeli utcakép

A La Libre Belgique című napilap arról számolt be, hogy szemtanúk egy „Allahu Akbar!” (Allah a leghatalmasabb) kiáltást hallottak, majd egy robbanást és lövéseket. A közelben járőröző katonák pedig meglőtték a támadót. A hatóságok az eset miatt kiürítették Brüsszel főterét, az odavezető utcákat, valamint a központi pályaudvart. Az ügyészség később közölte, ez utóbbi intézkedést elővigyázatosságból hajtották végre.

Pierre Meys, a brüsszeli tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy egy kisebb robbanás történt.

Szemtanúk beszámolója szerint érezhető volt a robbanás keltette légnyomás, de mint a hatóságok közölték, nincsenek áldozatok vagy sebesültek. A tudósítások szerint ugyanakkor pánik tört ki a helyiekkel és turistákkal zsúfolt környéken, ahová a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki.

A merényletkísérlet miatt a központi pályaudvar mellett Brüsszel főterét, a Grand Place-t is kiürítették, a vonatközlekedést néhány állomáson felfüggesztették, és több metróvonalat is lezártak. A Grande Place tele volt turistákkal, amikor a rendőrség távozásra szólította fel őket, és kordonokkal kerítette körbe a teret. A hatóságok azt közölték, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetében nyugalomra intette a lakosokat, és arra hívta fel a figyelmüket, hogy kövessék a hatóságok utasításait. Legutóbb tavaly március 22-én történt súlyos merényletsorozat a belga fővárosban, amikor az Iszlám Állam dzsihadista csoport katonái hajtottak végre támadásokat a Zaventem nemzetközi repülőtéren és Brüsszel egyik belvárosi metróállomásán. A terrorcselekmények során összesen 32-en vesztették életüket. Brüsszelben a 2015. novemberi párizsi támadások óta - amelyet Brüsszelben élt és nevelkedett terroristák követtek el - magas szinten van a terrorkészültség. A katonák folyamatosan járőröznek a legfontosabb helyszíneken.