Aktuális

Vizsgálat egy (nem) minden gyanú felett álló járvány ügyében: „Egy máig el nem ismert téves riasztás történt, világméretű társadalmi kísérlet zajlott”

A Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) átfogó jelentést készített a koronavírus okozta válságról, a járványkezelésről és annak várható társadalmi-gazdasági következményeiről. Az elemzés elkészítésében vagy harminc tisztviselő vett részt, a közbiztonsági osztálytól kezdve a minisztériumi válságstábig. Áttekintették az infrastruktúra túlélés szempontjából fontos egységeit, az ivóvízellátást, az egészségügyet és az informatikai rendszer védelmét, feltárták a hiányosságokat, mérlegelték a kormány intézkedéseit.

A koronavírus veszélyességét túlbecsülték

Nem a nyilvánosságnak szánt dokumentumról van szó, hanem egy belső jelentésről, amelynek célja, hogy a válságkezelés optimalizálásához impulzusokat adjon, intézkedési terveket teljesítsen. Ezért a jelentés kíméletlenül nyílt, készítője a bürokrácia bikkfanyelvén fogalmazva sem rejti véka alá mondandóját.

A világjárványnak kikiáltott Covid-19 miatt a védelmi intézkedések következtében naponta súlyos károk keletkeznek az egészségügyben. A kórházakban mindenütt helyet kellett felszabadítani az esetleges vírusos betegek kezelésére, ezért aztán elhalasztották vagy lemondták a tervezett műtéteket. Csak becsülni lehet, mennyit, korábbi évek adatai alapján március-áprilisban két és fél millió műtét maradt el a járványkezelés égisze alatt. Hogy mennyien haltak meg emiatt, és hány embernek lesz a későbbiekben szövődménye, nem tudni.

Lemondták a súlyos betegek utókezelését, a halálozási ráta ebben a betegkörben is megemelkedett. Miután a kórházi ellátás a koronavírusos betegekre koncentrált, más betegségeknél emelkedett a mortalitás. A tanulmány szerint a sürgősségi esetek ellátása késlekedett, ez is megnövekedett halálozási rátát indukált. Németországban három és fél millió ápolásra szoruló ember van, akiknek gondozása a korlátozások miatt akadozott, ebben a körben ezért növekedett a halálozások száma. A depresszióra egyébként is hajlamos társadalomban a szokásosnál többen követtek el öngyilkosságot, sőt megnőtt a családi belüli erőszak mutatója is.

A Covid-19 vírussal összefüggésben Németországban eddig 7861 ember halt meg. Lényegében azok, akik rövidesen úgyis meghaltak volna, mert súlyos krónikus betegségben szenvedtek, és szervezetük már nem tudott megfelelően védekezni. Az elemzés készítői úgy látják, hogy a Covid-19 veszélyességét túlbecsülték, mert az a fertőzöttségi és halálozási arányokat figyelembe véve nem nagyobb, mint sok más vírus. „Egy világméretű, máig el nem ismert téves riasztás történt” - állítja a referens, és ezért közvetve a médiát teszi felelőssé.

Mert horrorképek és horrorhírek érkeztek Kínából, Olaszországból, naponta sokkoló fertőzésszámok, eszközhiány, feltételezések és nyilvánosságot befolyásoló kijelentések, a történések dramatizálása. És persze az ismeretlen vírus narratívája, ami a döntéshozókat drákói intézkedések meghozatalára sarkallta. Nem lehetett kibújni alóla. Mindenütt a világon minden lehetséges csatornát, közösségi hálót vírusként lepett el a koronavírus, tematizálta a magánéletet, a közéletet, a politikát, a gazdaságot, és mindenki egytől egyig érintve érezte magát benne. Világméretű társadalmi kísérlet zajlott.

Amit a világ egyetlen politikusa sem ismert fel, az országokat irányító vezetők a járvánnyal szembeni legminimálisabb kritika, egészséges gyanakvás nélkül tették tönkre a teljes világgazdaságot.