Aktuális

Antidepresszánsok mellékhatásai: erőszakos viselkedés, öngyilkosság

Mára már lehengerlően sok tanulmány és hivatalos figyelmeztetés látott napvilágot a tudatmódosító pszichiátriai szerek erőszakos viselkedést, öngyilkosságot vagy kiszámíthatatlan viselkedést okozó hatásairól, sok olyan szerrel kapcsolatban is, amelyeket „kémiai megoldás” gyanánt szinte cukorkaként osztogatnak az élet legkülönbözőbb emberi problémáira.

Csupán átmeneti „megoldást” biztosítanak a problémákra

A pszichiátriai szakma ezeket rendre figyelmen kívül hagyja vagy éppen bagatellizálni igyekszik, pedig némelyik figyelmeztetésnek a fele sem tréfa: az Egyesült Államokban például az FDA nevű gyógyszerhatóság elrendelte, hogy bizonyos antidepresszánsok esetében a szer dobozán kell feltüntetni, vastag fekete keretben, hogy a szer fokozza az erőszakos viselkedés vagy öngyilkossági késztetés kockázatát.

A 28 éves Zoltán a megfeszített munka és az életében tornyosuló nehézségek miatt kezdett kimerültségtől és alvási problémáktól szenvedni. Emiatt pszichiátriára került, négy évig tartó„kezelése” alatt 19 különböző tudatmódosító szert kellett szednie, bár ő maga is érezte, hogy a szerek nem segítenek neki. Végül 2012 egyik végzetes napján a testvére talált rá házuk pincéjében, ahol Zoltán felakasztotta magát. 32 éves volt.

A győri férfinak eredetileg alkalmazkodási problémák miatt írtak fel pszichiátriai szereket. A legális tudatmódosítók szedésével párhuzamosan a férfi egyre-másra kísérelt meg öngyilkosságot, így egyre többször került a pszichiátriára, és továbbra is nyelnie kellett a veszélyes pirulákat. Nyolc alkalommal megmentették az életét - a kilencedik alkalommal már nem volt visszaút a számára:2013. egyik januári délutánján, csupán néhány órával azután, hogy a pszichiátriáról kiengedték, élettársát és gyermekét hátra hagyva, egy ház ablakából kiugorva vetett véget életének.

Egy 2005-ben készült norvég tanulmány megállapította, hogy az ún. SSRI-antidepresszánsokat szedő páciensek körében 7-szer nagyobb az öngyilkosság elkövetésének valószínűsége, mint a cukortablettát szedő kontrollcsoportban.

Azt mindenképp fontos tisztázni: az antidepresszánsok tudatmódosító szerek, vagyis voltaképpen drogok - különben nem lennének alkalmasak kábítószeres hatás elérésére. Ennek ellenére ezeket a szereket manapság mindenféle problémára felírják: tanulási és viselkedési problémákra, ágybavizelésre, fiatalkorú bűnözésre, agresszióra, drogfüggőségre és dohányzásra, az időskorúak félelmeire és problémáira - az antidepresszánsok a világ legszélesebb körben felírt szerei között vannak, és jelenleg több mint 50 millióan szedik őket a Földön.

A hagyományos gyógyszerekkel ellentétben, amelyek általában megelőzhetik vagy meggyógyíthatják a betegségeket, illetve javíthatják az egészséget, a pszichiátriai szerek kizárólag azért készültek, hogy elnyomják a tüneteket, amelyek a szerek hatásának elmúltával visszatérnek. A tiltott drogokhoz hasonlóan ezek a szerek is csupán átmeneti „megoldást” biztosítanak a problémákra, a nemkívánatos viselkedésre vagy a kellemetlen érzelmekre. 

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű nemzetközi szervezet - amely a pszichiátria területén történő emberi jogi visszaélések feltárásával foglalkozik - kiadvány-sorozatot jelentetett meg a pszichiátriai szerek fő típusainak mellékhatásairól, amelyek segítik a laikusok és az érintettek eligazodását ebben a sokszor nehezen érthető témában. A kiadványok példányai ingyenesen igényelhetőek a szervezet magyarországi csoportjától.