Aktuális

Valakik álhírekkel és hamisított felvételekkel heccelték fel a Szerbiában tartózkodó migránsokat - vajon kik?

Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter elmondta: a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezették félre a Szerbiában tartózkodó migránsokat. Furcsa...

Titkosszolgálati akció állhat a háttérben?

A szerb védelmi miniszter azért látogatott el a szerb-magyar határra, mert délután mintegy négyszáz migránsból álló csoport érkezett a helyszínre, ahol békés tüntetéssel igyekeztek rábírni a magyar hatóságokat a határ megnyitására.

Aleksandar Vulin rámutatott, az illegális bevándorlóknak a befogadóközpontokban van a helyük, ám a Közel-Keletről érkezettek a népcsoportok egymás közötti viszályai miatt nem akarnak keveredni. A miniszter szerint a migránsoknak hálásaknak kellene lenniük azért, mert Szerbia befogadja őket, és nem lenne szabad válogatniuk a felkínált szálláshelyek között.

A menetet a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta. A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, ezt korábbra hozták. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint előző éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket. Mivel azonban a szerbiai központok nem zártak, így az odaszállítottak úgy dönthettek, hogy ismét elindulnak a határ felé, és csatlakoznak az ott demonstráló több száz fős tömeghez.

Szerbiában jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik, 2015 óta ilyen nagy számban nem jelentek meg a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg továbbjutni Nyugat-Európába.