Aktuális

Milyen zsebesre jellemző, hogy karon ülő csecsemővel jár „dolgozni"?

A külföldi turisták által leglátogatottabb európai városokban történik a legtöbb zsebtolvajlás - a mértékadó utazási portál, a TripAdvisor kimutatása szerint. Jó hír: Budapest nincs a „toplistán”, megmutatjuk, mely nagyvárosok vannak. A szaklap jó tanácsa: a turista ne hordjon magánál a városnézéshez, kiránduláshoz szükségtelen értékeket, pénztárcája ne legyen könnyen hozzáférhető, zárja zsebeibe, a hölgyek kis, könnyen leakasztható táska, ridikül helyett jobb, ha hátizsákba pakolják neszeszerüket.

Budapest nincs a „toplistán”

Zsebesek mindenütt vannak, legjobban a tömegesen látogatott helyeket, és a lazán viselkedő, figyelmüket a látványosságokra irányító, fotózkodó, ismeretlenekkel kedélyesen szóba álló külföldi turisták a kedvenc célpontjaik. A külföldi turistákat leginkább vonzó európai városok között a TripAdvisor friss összeállításában a következő a sorrend a zsebtolvajlások gyakorisága szerint.

1. Athén
2. Amszterdam
3. Madrid
4. Prága
5. Róma
6. Párizs
7. Firenze
8. Barcelona

Általánosíthatóan a legveszélyesebb helyek a legkeresettebb látnivalók környéke, valamint a pályaudvarok, a busz és villamos megállók, a tömegközlekedési eszközök. A zsebesek leginkább a kistáskákra, pénztárcákra - bennük a bankkártyákra -, a nőkön megcsillanó ékszerekre vadásznak. A legkülönbözőbb trükkökkel, hol csoportosan, hol karon ülő babákkal, hol falból érdeklődő idegenként, a lényeg, hogy magukra vonják a figyelmet, miközben a kezük vagy a társuk „dolgozik”.

A szaklap jó tanácsa: a turista ne hordjon magánál a városnézéshez, kiránduláshoz szükségtelen értékeket, pénztárcája ne legyen könnyen hozzáférhető, zárja zsebeibe, a hölgyek kis, könnyen leakasztható táska, ridikül helyett jobb, ha hátizsákba pakolják neszeszerüket. Ha meg már megtörtént a baj, ne vegye üldözőbe vélt kifosztóját, és ne a rendőrségre menjen először, hanem a bankját hívja, s azonnal tiltassa le a bankkártyáját.