Aktuális

Nagy kaszálásban a gyógyszeripar: a Pfizer és a Moderna már egy harmadik dózist is beadatna a variánsok miatt, aztán jöhetnek az évenkénti oltások

A Pfizer és a Moderna már azt is teszteli, hogy egy harmadik oltás a koronavírus elleni oltóanyagukból milyen hatással van az emberi szervezetre. Feltételezésük szerint azok, akiket harmadik alkalommal is beoltanak, erősebb védelmet nyerhetnek a koronavírus új mutációival szemben is. 

 

Ez egy soha véget nem érő történetnek ígérkezik

Az NBC News szerint a Pfizer olyan embereket oltott be nemrég harmadszor, akik az első dózist már több mint fél évvel ezelőtt megkapták. 

A cég vezérigazgatója, Albert Bourla úgy nyilatkozott: véleményük szerint a harmadik dózis tovább növeli a szervezet immunválaszát - olyannyira, hogy az antitestek számát akár 10-20-szorosra is emelheti -, és ezáltal a koronavírus új mutációi ellen is nagyobb védelmet biztosít. 

Bourla úgy véli, a vírus a világjárvány lecsengése után is köztünk fog maradni, épp ezért nagy lesz az igény a koronavírus elleni vakcinákra a következő években.

„Minden évben be kell majd adatni a vakcinát annak érdekében, hogy védelmet szerezzünk” - mondta, hozzátéve: a cég célja az, hogy a jövőben egy-egy új variáns megjelenése esetén legkésőbb 100 nappal elő tudjanak állítani egy olyan oltóanyagot, amely az ellen is garantáltan védelmet biztosít. 

A Pfizer tervezi, hogy az oltóanyaga módosított változatát is tesztelteti. Ettől az oltástól azt várnák, hogy kifejezetten a koronavírus dél-afrikai variánsa ellen biztosítson nagyobb védelmet. 

A Moderna is harmadik adaggal, illetve vírusvariánsra módosított oltóanyaggal kísérletezik.

Közleményében az amerikai gyógyszergyártó cég azt írta: a közelmúltban felbukkant vírusvariánsokkal szemben két módon igyekeznek védelmet biztosítani a közeljövőben:

Egyrészt megvizsgálják, hogy  az úgynevezett „emlékeztetőoltások” segíthetnek-e növelni a variánsok elleni védelmet. Ehhez három lehetőséget fognak megvizsgálni:

·         Az „alap” vakcina, az mRNA-1273 harmadik dózisként való beadását emlékeztetőoltásként, a sima oltásnál kisebb, 50 mikrogrammos dózisban.

·         Egy új vakcinaverzió, az mRNA-1273.351 beadását. Ez egy variánsspecifikus emlékeztetőoltás, amely kifejezetten a Dél-Afrikában felfedezett vírusvariáns ellen igyekszik védelmet nyújtani. 

·         Illetve egy másik vakcinajelöltet, az mRNA-1273.211-et. Ez egy többértékű emlékeztetőoltás, amely egyetlen oltásban egyesíti az mRNA-1273, a Moderna már engedélyezett, első vírustörzs elleni vakcináját és az mRNA-1273.351-et.

Azt írták továbbá, hogy az mRNA-1273.351-et már elküldték az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetnek (NIH) is a klinikai vizsgálatok megkezdéséhez.

Másrészt megvizsgálják azt is, hogy az mRNA-1273.351 és mRNA-1273.211 első oltásként szeronegatív embereknek (vagyis olyanoknak, akiket még nem oltottak be) beadva mennyire lennének hatékonyak. 

Reményekkel telve kezdjük el a vírusvariánsra kifejlesztett vakcinajelöltünk klinikai vizsgálatait, miközben hálásak vagyunk az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetnek, hogy továbbra is együttműködhetünk velük a járvány elleni küzdelemben” - mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. 

Hozzátette: a jelenlegi helyzetben nagyon hasznos lehet az mRNA-platform rugalmassága, mert ennek köszönhetően gyorsan tudják tesztelni a vakcina újabb, az új vírusvariánsok ellen hatékony változatait.

A Moderna készen áll arra, hogy annyi vakcinaváltozatot fejlesszen, amennyire csak szükség van a járvány megfékezéséhez - szögezte le Bancel. 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy jelenleg sem a Pfizer, sem a Moderna (sem az AstraZeneca) nem tudja határidőre teljesíteni a korábban, szerződésekben vállalt szállítási kötelezettségeit - de már az újabb biznisz lebeg a szemük előtt. Megjött az étvágyuk.