Aktuális

Rálőttek egy menekülőkkel teli csónakra, egy nő meghalt

Tüzet nyitott egy menekülőkkel teli motorcsónakra a marokkói haditengerészet kedden, a lövések miatt egy menedékkérő életét vesztette, hárman megsebesültek.

Spanyolország 39 ezer illegális bevándorlót vett nyilvántartásba az idén

Marokkó állítása szerint a haditengerészet kénytelen volt tűz alá venni a menekülők járművét, amely többszöri felszólításra sem állt meg. A közlés szerint a motorcsónakot egy spanyol állampolgár vezette.

Az incidens nem messze történt a marokkói Tanger kikötővárosától.

A csónakon utazók egyikét, egy marokkói nőt lőtt sebbel kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni az életét. A csónak spanyol kapitányát őrizetbe vették.

Spanyolország lett a fő célállomása az Európába irányuló illegális bevándorlásnak mióta Olaszország lezárta kikötőit a hajókon érkező menekülők előtt. Marokkót mindössze néhány kilométer választja el Spanyolország déli részétől, ezen felül az észak-afrikai országban található két spanyol enklávé is, Ceuta és Melilla.

Madrid azt követeli Rabattól, hogy tartóztassa fel a területéről útra kelő menekülőket. Rabat közlése szerint az év eleje óta 54 ezer olyan embert tartóztatott fel, aki illegálisan az Európai Unióba akart jutni. Spanyolország ugyanakkor a területére érkezett mintegy 39 ezer illegális bevándorlót vett nyilvántartásba az idén.