Aktuális

Nincs megállás! Ez a legújabb: „gyerekek nélkül nem lesz nyájimmunitás, muszáj őket minél előbb beoltanunk”

A klinikai kutatások hiánya miatt egyelőre a koronavírus-vakcinák 16 éven aluliaknak nem adhatók, pedig az ő beoltásuk nélkül elbúcsúzhatunk a nyájimmunitástól - fejtette ki újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján Dr. Galit Alter, a Harvard Egyetem Ragon Intézetének csoportvezetője, a Harvard Orvosi Karának professzora.

A tinédzser populációval már zajlanak a kutatások

„Óriási populációról beszélünk, masszív közösségekről a világ minden táján. Az elmúlt egy évben kiderült, hogy a gyerekek komoly hordozók lehetnek, ezért muszáj őket minél előbb beoltanunk” - mondta a szakértő.

Az, hogy egyelőre nem lehet oltani a gyerekeket, mindössze annak köszönhető, hogy számukra saját klinikai kutatásokat írnak elő, ahogyan az állapotos nőkkel is ugyanez a helyzet. Alter elmondta, hogy a tinédzser populációval már zajlanak a kutatások, méghozzá a HPV-vakcinákkal kapcsolatos kutatási eredményeket is figyelembe véve, ami elképesztően hatékony és biztonságos a tinédzser korosztályon. Ha ezek a kísérletek befejeződnek, a szakértők fokozatosan csökkentik majd az életkort a következő kutatásokban.

A szakértő szerint fontos prioritás a gyerekek oltása pontosan azért, mert nélkülük nincs nyájimmunitás.